24 augustus 2013

Nasdaq drie uur geen handel. Hitler weet geen raad.

Ik dacht dat alleen de AEX af en toe plat ligt van tijd tot tijd vanwege technische problemen, maar gisteren overkwam de Nasdaq dat ook.


De grappenmakers sprongen er onmiddellijk op in. Hoe zou Hitler deze vreselijke situatie hebben bezworen? http://www.youtube.com/watch?v=4q49a2m4Mt8&feature=player_embedded
Zoals men al had kunnen voorvoelen is de vertaling van de tekst die Hitler uitspreekt met zijn kompanen niet helemaal juist vertaald naar het Engels, maar Amerikanen valt dit niet echt op. Hi(t)larisch dus.

De Nasdaq lag dus drie uur plat. Een flash freeze zo schijnt dat te heten. Bernanke krijgt er uiteraard de schuld van, want de beurzen draaien nu eenmaal voor 99,9% om wat men denkt dat de FED zal gaan doen.

Felix Salmon neemt het wat normaler op http://blogs.reuters.com/felix-salmon/2013/08/22/data-crashes-inevitable-and-mostly-harmless/
Dit gaat gewoon vaker gebeuren. Flash crashes met ETF-s worden schering en inslag.
Of de handel wordt teruggedraaid, dat hangt ervan af wie schade lijdt. Als goldman Sachs schade lijdt, dan kun je er ongeveer wel op rekenen dat foutieve programma's die verkeerde orders gaven leiden tot orders die weer ongedaan gemaakt worden. Zonder rampen voor de bedrijven van het Plunge Protection Team zullen de orders echter niet teruggedraaid worden. Technische ongelukken door computers die niet helemaal lekker met elkaar handelen kun je steeds meer gaan verwachten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten