28 augustus 2013

Jackson Hole: Ben doe het niet, maak 9/18 geen 9/11, Hall,

In vorige jaren was het seminar van de Kansas FED in Jackson Hole het hoogtepunt van de bepaling van het monetaire beleid in de wereld.
Bernanke en daarvoor Greenspan legden uit wat de FED zou gaan doen en waarom. Het laatste optrden van Greenspan werd een poppenkast met absurde persoonsverheerlijking van maestro Greenspan. Dat wilde Bernanke zich niet overkomen en hij hield stug vol niet naar Jackson Hole te gaan. En de andere FED-gouverneurs sprongen niet in.

Toch is het seminar belangrijk vanwege de andere voordrachten (het is en blijft een hele eer te mogen spreken op Jackson Hole en reken maar dat daar veel tijd in gestoken wordt). Ook de wandelgangen zijn belangrijk.

Dit jaar waren vooral de centrale bankiers uit de Opkomende Landen zoals Brazilië, Mexico en China in rep en roer. Ben, doe het niet, de wereldeconomie kan het niet dragen. Doe ons die credit crunch niet aan.
Vooral Christine Lagarde van het IMF vindt Bernanke c.s. erg stout als QE wordt verminderd.
Er is nog geen brede consensus dat het verminderen van QE op 18 september wordt besloten. Reinhart (MS) denkt dat een slecht cijfertje van werkgelegenheidsgroei al kan zorgen voor uitstel. De laatste maanden zijn steeds meer mensen in 9/18 gaan geloven als de onheilsdag, maar de laatste dagen neemt het aantal gelovigen af. De groei in het derde kwartaal dreigt onder 2% uit te komen en dat brengt de twijfelaars aan het weifelen. Natuurlijk houdt Bernanke voet bij stuk, hij kan zijn opvolger niet met nog meer QE opzadelen.
Reinhart ziet meer ellende op 9/18 dan alleen het afkondigen van de taper: de nieuwe voorspellingen van de FED gouverneurs voor de rente, nu moeten ze één jaar verder voorspellen, ook over 2016 en dan moeten ze dus een stijgende rente gaan aangeven. Dat gaan ze volgens Reinhart aangeven en meer dan is ingeprijsd.

Op Jackson Hole had Robert Hall een verhaal waarbij hij het maar raar vond dat de FED de rente op vrije reserves niet verlaagde (negatief ) maakte, om zo die reserves om te zetten in kredieten door banken.
Verder legde hij uit dat in de huidige situatie hoge werkloosheid en lage rente een soort nieuw evenwicht is. Die lage rente creëert angsten bij ondernemers die daardoor een hoge risico-opslag eisen bij hun nieuwe investeringen en dat dus niet doen. Mensen aannemen vinden ze te duur en daardoor ontstaat bij die lage rente een dalend aanbod,. Daardoor is de inflatie niet zo laag als het output gap eigenlijk impliceert.

Reinhart was verder onder de indruk van Vissing-Jorgenson die uitlegden dat QE de economie niet hielp. Het beïnvloedt vooral de markt van staatsleningen en verder niet veel. De FED kan daarom beter eerst stoppen met staatsleningen kopen en daarna hypotheken. Die MBS beïnvloeden de hypotheekmarkt en dat is nu nodig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten