Europa lijkt uit recessie, getuige de groeicijfers over het tweede kwartaal, ook al kromp de Nederlandse economie 0,2%. Nieuwe bezuinigingen werden aangekondigd en dat verzekert een verdere neergang in Nederland (alhoewel, de huizenverkopen lijken weer aan te trekken). In de rest van de eurozone kwam de groei uit op +0,3% met vooral Duitsland (+0,7%) en Frankrijk (+0,5%) en Portugal (+1,1%) sterk.
De aandelenbeurzen namen de goede cijfers van Europa niet over (de obligatiemarkt kreeg wel meer vertrouwen in staatsobligaties van Spanje en Italië). Men somberde over het terugnemen van QE door de FED, minder geloof in forward guidance en tegenvallende vooruitzichten van Cisco en Walmart. De dalingen waren klein bij zeer lage omzetten.
Japan bleef volatiel en de yen wil maar niet echt zwakker worden ondanks de snel groeiende uitstroom van gelden in buitenlandse obligaties.
In de VS daalden de initial claims voor werkloosheid met een mooie 13.000, een uitbraak naar beneden van de trend. Dat voorspelt een betere ISM, maar de daling van de Phillyfed en Empire State manufacturing survey wijzen juist op een lagere ISM. De retail sales vielen met +0,2% iets tegen, het inflatienieuws was goed (PPI +0,0%, CPI +0,2%). Dit zorgde voor iets lagere inflatieverwachtingen, waardoor de Amerikaanse rente niet zo hoefde te stijgen. De industriële productie groeide niet, waardoor de bezettingsgraad daalde.
Het vertrouwen van het midden- en kleinbedrijf (NFIB) steeg, net als dat van de huizenbouwers (NAHBMI). Housing starts en vergunningen waren in lijn hiermee hoger.
De arbeidsproductiviteit steeg 0,9% in het tweede kwartaal en de kosten per eenheid product met 1,4% (dit verandert bij een opwaartse herziening van de groei van het BNP door betere netto xport).
Ondertusen staat de medische wetenschap niet stil. Vorige week een vaccin tegen malaria, nu een inhaler voor insuline die in 214 injecties niet meer noodzakelijk zou maken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten