6 augustus 2013

het glas is meer dan halfvol (Hatzius, Bowers)

Bowers van de bijna immer optimistische ASR had in de New york Times een aardig plaatje hoe truck sales voorlopen op investeringsgroei. De investeringsgroei is op dit moment te laag en hoort aan te trekken en zo waar er beginnen nu tekenen ontwaard te worden die hier op wijzen.
De PMI's zijn wereldwijd weer bijna allemaal boven 50, allen Rusland, Brazilië en Australië blijven achter.
Vandaag waren de schijnwerpers gericht op de PMI's non manufacturing, van de dienstensector dus. Die waren goed en opnieuw was Amerika de uitschieter naar boven.
De theoretici onder ons spelden de nieuwe opvattingen van Hatzius, de oppergoeroe van Goldman Sachs voor de voorspellingen van economische groei.
De titel van zijn verhaal wasUS View: The Glass Is Half Full.
Daarmee bedoelt hij dat het glas veel meer dan halfvol zit, maar dat er nog wel enkele ja-maren zijn. Per saldo valt het economisch nieuws in de VS weer mee, ondanks de iets tegenvallende werkgelegenheidsgroei, mar dakzij de ISM's, initial claims, meevallende groei tweede kwartaal van BNP. Een en ander wijst op 2,8% groei in het derde kwartaal voorlopig, maar sequester+ debt ceiling zal groei beperken tot 2,5. In 2014 kun je je voorbereiden op 3%+ groei..

Inflatie is Goldilocks, hij is nu iets te laag, maar hij trekt keurig heel licht aan.
D.w.z. de FED gaat taperen in september, maar begeleidt dat met een extra dosis forward guidance (Draghi moet nog even dimmen hiermee tot de Duitse verkiezingen),. Maar misschien begint de FED later met de taper, zo liet Bernanke tenslotte doorschemeren bij Hilsenrath c.s.

Hatzius ziet groei langdurig boven 3% komen in de VS. De arbeidsproductiviteitsstijging is niet zo best door de te lage investeringen, maar de total factor productivity (efficiency) steeg met 1% en als de investeringen weer aantrekken dan zal de arbeidsproductiviteitsstijging snel weer goed zijn.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten