15 augustus 2013

Feroli ziet slechts 1,75% potentiële groei in de VS


Twee factoren bepalen de potentiële groei: de groei van de beroepsbevolking en de stijging van de arbeidsproductiviteit.

 Bij de groei van de beroepsbevolking zijn de meningsverschillen niet zo groot. Het is duidelijk dat de bevolking van de VS minder hard groeit en er veel babyboomers met pensioen aan het gaan zijn.
De illegale immigratie is teruggedrongen en de vooruitzichten in China en Mexico zijn beter.
Feroli van JP Morgan (http://www.businessinsider.com/us-potential-gdp-growth-lowest-since-ww2-2013-8) ziet wat meer productiviteitsstijging, maar minder dan het historisch gemiddelde: 1,5% voor de private sector en inclusief overheid wordt dit 1,25% voor de hele economie. Zijn startpunt is het historisch gemiddelde van 2,25% van 1950-2012 en trekt daar wat van af omdat er de laatste jaren minder aan R&D wordt uitgegeven (2,4% in 2012 tegen gemiddeld 2,8% sinds 2000 en daarvoor ws het tijden 4,7%) en de prijsdaling van computers en andere IT veel lager is dan vroeger en er het afgelopen decennium er minder is geïnvesteerd in high tech. Dat verklaart waarom de factor capital deepening (meer kapitaal per werknemer) in de productiviteitsgroei is verslechterd volgens hem. De andere belangrijke factor is total factor productivity (het efficiënter werken en organiseren van bedrijven). Deze zou verminderd zijn door de lagere R&D- uitgaven en IT -investeringen (Feroli spreekt zelfs van R.I.P.). Vooral defensie investeert minder, pleegt minder R&D.
 
N.B. Volgens andere onderzoekers is de total factor productivity nog steeds behoorlijk hoog, bedrijven kunnen gemakkelijk reorganiseren, uitbesteden en overstappen op nieuwe bedrijfsmodellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten