15 augustus 2013

Nederland laagste groei Eurozone; hoon van Krugman.

Gelukkig dat we geen auto's, meubelen en andere duurzame consumptiegoederen nodig hebben, anders zouden we in Nederland last hebben van de recessie. -2,4% groei van de consumptie is gewoon een ongelooflijk slechte prestatie.

Met de beste uitgangspositie in de eurozone (lage overheidsschuld en lage schulden bedrijfsleven) spelen we het voor elkaar de laagste groei in de eurozone te realiseren.
Via verder bezuinigen kunnen we dit continueren. Het CPB houdt voor dat de bezuinigingen geen 6 miljard, 8 miljard maar 9 miljard euro moeten zijn om te voldoen aan de normen van Europa die Rutte zo favoriseert. Dat is uiteraard niet genoeg, want de multiplier van de bezuinigingen is groter dan 1. Pas bij een daling van het BNP van 10% zet verder bezuinigingen zoden aan de dijk. Eerst 10% loon inleveren en dan gat het weer beter, d.w.z. eerder 50-60 miljard bezuinigen is nodig om het begrotingstekort onder 3% te drukken. Rutte verzaakt zijn plicht.
Weg met die man roept Wilders en eindelijk begint men hier mee in te stemmen in Nederland (plaatje FT)
-0,2% groei in het tweede kwartaal was het laagste van de hele eurozone.
Wilders begint met steeds meer recht te roepen dat Rutte moet aftreden. niet dat hij daar intrapt, dat zou een desastreus resultaat voor de regeringspartijen opleveren.
Buigen voor de logica van de economen? Geen sprake van, gezichtsverlies in Europa is belangrijker dan onzekere betere groei in Nederland. Samson laat bij de huidige polls waarbij de PvdA wordt weggevaagd Rutte niet vallen.

Krugman steekt terecht de draak met Nederland, het wordt tijd België te volgen. Geen regering is echt beter. Het demissionaire tussenkabinet Zijlstra  is niet voor niets gezien als het beste kabinet na de Tweede Wereldoorlog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten