31 augustus 2013

correctie of geen correctie

De blaadjes aan de bomen zijn aan het verkleuren. Nog maar een beetje, maar de natuur laat zich niet voor de gek houden: de dagen korten flink en de herfst komt er aan. Half augustus-half oktober, dat is de gevaarlijkste tijd voor aandelen. Het geld is op, uitgegeven aan vakanties en de analisten moeten bij thuiskomst hun winsttaxaties voor het derde en vooral vierde kwartaal neerwaarts herzien.

Het is ook een populaire tijd om wat oorlog te gaan voeren in het Midden Oosten. Maar de olieprijs en goudprijs lijken sinds woensdag weer op de terugweg. Het is volkomen onduidelijk wat er zo hoog nodig aangevallen moet worden in Syrië als er geen regiemwisseling mag komen, al Qaida niet gesteund mag worden en er geen grondtroepen ingezte mogen worden (tenzij Syrië te veel kruisrakketten weet af te vuren op Israël).
Toch dalen de koersen door, kennelijk om andere redenen. Het zijn niet de duurste aandelen die ervan langs krijgen of de aandelen die het vertikken dividenden uit te keren, maar gewoon een hele brede berg aandelen.

http://www.thereformedbroker.com/2013/08/28/chart-o-the-day-significance-of-90-down-days/. Commentaar Brown: dit gebeurt in de buurt van dieptepunt, maar koersen gaan eerst wel nog iets lager.
Techneuten zien van berenvlaggen of falende bullvlaggen bij de Nasdaq, ook al doet die het beter dan de S&P. De Citigroup Economic Surprise Index verpietert (de hogere rente krijgt de schuld), Dow Jones Transport is niet bepaald een outperformer.
Echt klappen krijgen de nodige Emerging Markets, zie de vorige post.

Kennelijk is het tijd voor een correctie in de VS, na twee jaar en 54% stijging is het er tijd voor. De stijgende trend sinds november was te sterk en een (tijdelijk?)  minder sterk stijgende trend komt er hopelijk voor in de plaats.

De FED krijgt de schuld van de correctie. Gundlach, de obligatiekoning, was op TV en hij zag een en ander op 1994 lijken. Er komt een pauze net als in 1994 van de rentestijging en dan gaat het verder omhoog naar 3,1% eind van het jaar voor de tienjaarsrente (een paar maanden gelden was hij er stellig in dat de rente eind dit jaaar 2% zou staan). Voor aandelen is hij banger. De hogere rente maakt weer brandhout van de huizenmarkt(aandelen), alhoewel hij de mortgage REITS wel koopwaardig vindt. De taper komt, dan gaat de beurs omlaag omdat het safety net van de FED weg is. Deze kan haast niet extra bijkopen als men met afbouw QE is begonnen. De beurzen gaan daarom omlaag en dat brengt de rente ùiteindelijk weer omlaag in 2014. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten