8 augustus 2013

the search for creative destruction: voorbeelden Goldman Sachs dat investeringsgroei VS hoort aan te trekken


Het basisscenario voor de komende jaren blijft lager dan normale groei in Europa, normale groei (2,5-3%) voor de VS en 4-5% voor de Opkomende Markten (met China glijdend van 7,5 naar 5-6% structureel).

 Maar er is een goede kans dat we veel te pessimistisch zijn (net zoals Hatzius al zei in zijn half vol glas verhaal en door Pragmatic Capitalism aan de kaak gesteld optimisme met wel de angst dat het inderdaad beter zou kunnen gaan (angst: als het beter gaat dan is dat niet zo best voor de nieuwsgaring, alleen slecht nieuws verkoopt immers, goed nieuws is een ramp voor je aantal bezoekers (dat geldt ook voor dit blog: artikelen van de club van pessimisten worden veel vaker aangeklikt dan artikelen van de club van optimisten); de huidige verbetering van de wereldeconomie betekent een ineenzijgen van de bezoekersaantallen voor heel wat blogs en voor ridiculisering van blogs als zerohedge) .
 
Door de kredietcrisis zijn een hele berg investeringen niet van de grond gekomen die eigenlijk wel mogelijk waren gezien de enorme kennisexplosie, nieuwe ontwikkelingen. Dat lijkt een beetje op wat na de Tweede wereldoorlog gebeurde.
 
Goldman Sachs noemde negen nieuwe ontwikkelingen die heel wat Schumperiaanse creatieve vernietiging kunnen veroorzaken in:
Goldman Sachs ((Boroujerdi, Murti, Chanin, Mehta, Wolf): The Search for creative Destruction, August 7, 2013 had acht voorbeelden van creatieve vernitiging die op ons af kunnen gaan komen en voor veel vooruitgang kunnen zorgen:
1. de e-sigaret. deze is 99% minder ongezond en uiteindelijk veel goedkoper. de komende jaren gaat dit veel populairder worden, de smaak zal men voldoende lekker gaan vinden (wie weet). 16% van de tabaksverkopen in 2020 zou kunnen. (winnaar volgens Goldman Sachs: Lorillard, overigens goed scorend in waardekarakteristieken)
2. kankeronderzoek (immunotherapie), helaas meer een 2025 verhaal  volgens VS (ik denk dat het sneller zal gaan gelukkig) 
3.LED-verlichting,
4.CAT – obligaties, dit wordt een nieuwe beleggingscategorie die het mogelijk maakt veel meer te verzekeren
5.gasmotoren, Amerika moet toch veel meer doen met al dat aardgas, vrachtwagens en andere benzineslurpers kunnen beter op gas gaan rijden. GS noemt Cummins als aantrekkelijk.
6.software defined networking, (cloud). GS tipt Cisco, maar of dit voldoende is...
7.3D printing (DDD en Stratasys worden niet door GS gevolgd, deze aandelen zijn hoogst speculatief sterk stijgend en dalend)en
8.big data en alle analyses die erbij horen waardoor retail sales en industrie veel efficiënter kunnen worden. GS houdt van Teradata 

Deze ontwikkelingen kunnen de desbetreffende sectoren totaal op zijn kop zetten en belangrijke vooruitgang mogelijk maken.

N.B. ik bezit geen van de genoemde aandelen en heb die ook niet onderzocht, disclaimer: dit moet niet gezien worden als advies, pas na eigen onderzoek een oordeel vormen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten