1 augustus 2013

FED doet niets

Het was vandaag weer FED-dag en bovendien de laatste dag van de maand. De groei van het BNP was 1,7% in het tweede kwartaak, 0,7% hoger dan de consensus. Niets stond dus in de weg voor een flink hogere S&P. Tenslotte gaat de beurs bijna altijd omhoog als Bernanke iets doet.
Niets van dat al, de S&P deed niets, zoals eigenlijk al zo'n beetje de hele maand juli. Zoals CNN dat pleegt te zeggen de markt ging op een bruising day a whopping 0.01% down.

Gisteren had Hilsenrath bij CNN reeds verklapt dat de FED niet gaat taperen als de groei onder 2% is. Verlagen van QE in september is lang niet zo zekr als de FED en Hilsenrath de markt hadden doen geloven. Vandaag kwam er nog bij dat de FED ging mopperen dat de inflatie te laag is. Maar men dekt zich in dat de inflatie nog even te laag blijft en dat dit niet voldoende obstakel is om QE te verlagen.
 De FED volhardde in de gedachte dat het neerwaarts risico was gedaald. Dat betekent een verder uitptijzen van de safe haven premie. Omhoog dus met die lange rente. Dat is geen reden om de taper uit te stellen tot na september.

De FED verwacht dat de groei in het derde kwartaal aantrekt, d.w.z. als dat niet gebeurt is inderdaad taper van QE onzeker (nog onzekerder dan het toch al is).

Verder had de FED reaffirmed its policy guidance, vorige maand was dat decide to keep its guidance. de uitleggers van de theeblaadjes zagen dat als stellig voorteken dat de FED de markt opnieuw stellig wil doen geloven dat de rente niet voor half 2015 verhoogd wordt. Amen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten