21 augustus 2013

waarom stijgt de olieprijs terwijl aanbod stijgt en vraag zwak is (Longview)

Het gaat niet goed met de vraag naar olie in de wereld. Zelfs bij behoorlijke economische groei neemt de vraag nauwelijks toe. Je zag dat vooral in het Westen. Maar China is hier ook een nieuw voorbeeld van (plaatje Longview, Colvin). De vraag groeit zo weinig dat de productie dat bijhoudt. In de VS groeit de productie zelfs veel harder dan de vraag door fracking in vooral Texas nu.

Longview ziet de komende jaren een groot overschot van de productie ten opzichte van de vraag. Dat is niet altijd een voorbode van dalende prijzen, maar je moet niet totaal verrast zijn als komend jaar de olieprijzen dalen.

Het aanbod van de OPEC lijkt te gaan stijgen, maar dat is onzeker. Op het ogenblik zijn er aanbodproblemen in heel wat OPEC-landen zoals Iran, Irak, Nigeria en Libië. Misschien dat OPEC een daling van de productie gaat afdwingen. Door het aantrekken van de groei in het Westen kan de vraag daar wellicht aantrekken (niet zeker), meer dan nu gedacht.

1 opmerking:

  1. nu is een en ander duidelijker: Syrië en de halve wereldoorlog die daardoor dreigt, maar niet gaat optreden. Libië produceert ondertussen ook bijna niets meer en samen met de lage productie van Iran maakt dit de extra productie van schaliegas ongedaan en konden de prijzen omhoog gaan.

    BeantwoordenVerwijderen