4 augustus 2013

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De eerste week van de maand staat altijd bol van het economische nieuws, dan komende PMI's wereldwijd en de werkgelegenheidsgroeicijfers in de VS. Dit keer was er ook nog een FED-besluit en de herziening van de BNP-groeicifers in de VS met de eerste schatting voor het tweede kwartaal.

De werkgelegenheidsgroeicijfers vielen licht tegen, al daalde de werkloosheid wel met een keurige 0,2%. Aan die werkgelegenheidsgroeicijfers zit nog een sliert aan data. De participatiegraad vebterde niet. De werkweek werd iets korter (leading indicator, niet goed) en personal income en spending (0,3% en 0,5%omhoog, niet goed ontvangen). De trend van de werkgelegenheidsgroei en de werkloosheid is in orde, solide, niet te zwak of te sterk voor het moment. Nieuwe orders verbeterden. Construction spending ging 1% omlaag. De hogere hypotheekrente laat zijn sporen na, pending home sales en autoverkopen waren zwakker, maar niet veel.

De PMI's gingen wereldwijd omhoog, zoals de voorlopige cijfers van Markit al hadden kunnen doen bevroeden. In de VS was de stijging van de ISM het grootst, onverwacht groot, al had Goldman Sachs al wel eerder een artikel gepubliceerd dat de olie, benzinevraag sterk was aangetrokken en dat dit (vermoedelijk vooral de afgelopen maand) op een duidelijk hogere ISM wees. De officiële PMI van China viel iets mee, was boven de 50. In Europa wijst een en ander op herstel. Ook bijvoorbeeld het mooi gestegen consumentenvertrouwen in Italië.

Eens per jaar erziet men de BNP groeicijfers terug tot 1929 en deze keer stopte men er weer enige nieuwe dingen in, het belangrijkste was dat R&D nu als investering wordt meegenomen. Het BNP is daardoor groter. de bijstellingen zorgden ervoor dat de recessie van 2008-2009 als minder diep wordt gezien en de groei in 2012 hoger. Ook de inflatiecijfers gingen iets omhoog (sinds de Boskinmethodieken betrekkelijk ongehoord). De eerste schatting van de BNP-groei over het tweede kwartaal was 1,7% beter dan de consensus van 1%.

De FED deed niets, koopt gewoon door en lijkt op koers QE te gaan verlagen in september vertrouwend op hun verwachting dat de groei iets gaat aantrekken en de inflatie en staartrisico's geen probleem zullen vormen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten