16 augustus 2013

Markt niet meer blij met FED, minder QE is verkrapping volgens Bianco, forward guidance is illusie volgens JP Morgan

De S&P liep de afgelopen week niet meer op en vooral donderdag liepen de charts technische schade op. Je moet overigens nog steeds een vergrootglas ter hand nemen om de daling te zien, maar men begint al met de vinger te wijzen naar de FED. Waarom praten ze de markt niet omhoog, dat verwende kind heeft broodnodig meer QE nodig, anders krijst het de hele boel bij elkaar.

Bernanke c.s. stellen dat het stoppen van QE toch echt iets anders is dan stoppen met 0% rente. Het gaat om de voorraad QE, niet de flow.
Bianco stelt dat de FED toch wel een beetje kort van memorie is. Toen de rente verlaagd was tot 0% en de Taylor rule voorschreef de rente verder te verlagen zei men hardnekkig: de rente verlagen, kan niet meer, maar we hebben een andere truc: we geven QE en zo veel miljard QE (bedrag veranderde in de tijd) is even veel als een daling van de rente met ...%.
Dus stelt Bianco dat stoppen, verminderen van QE verkrapping is.

Hoe dan ook, stoppen met QE brengt renteverhogingen dichterbij. Je moet nu eenmaal eerst stoppen met QE voor je kunt gaan verhogen. De markt vertaalt het plan QE te stoppen in een flink hogere korte rente.

Er waren natuurlijk ook wat andere kleine zorgen.
Het verhaal van Cisco was niet wat we wilden horen, nee de vraag trekt niet aan volgens Chambers. Walmart meldde dalende verkopen, miste de
omzetverwachtingen voor het vijfde achtereenvolgende kwartaal. 
De Appleflauwte lijkt voorbij en we zitten weer in zo’n nothing but Apple tijd.

Obligaties bieden geen schuilplaats in de huidige reactie. Het geeft aan dat het
angsten zijn dat de FED onaardig wordt die zowel slecht voor obligaties als
aandelen zijn.

JP Morgan meldt dat de daling van de markt, even afgezien van sombere vooruitzichten van Cisco en Walmart, te wijten is aan een groeiend geloof in forward guidance. De markt vertrouwt het voor geen cent. Als de data anders zijn en de voorspellingen van de FED niet uitkomen, en dat is toch schering en inslag met de voorspellingen van de FED, dan gaat de FED ineens iets heel anders doen dan die forward guidance.
Ondertussen is de obligatiemarkt een volatiel zooitje geworden en dat besmet de aandelenmarkt. Al die rentetstijging, vooral dat deel dat komt door meer onzekerheid, dat is niet goed voor het aandelenklimaat.

Is een en ander ernstig? Nee, het economisch nieuws is erg goed, maar er is bijna geen nieuws in de zomer en je moet toch ergens over schrijven. Van half augustus tot begin oktober hoor je te somberen. De zomer loopt op zijn eind en de dagen worden schrikbarend snel korter, kortom tijd om wat depressiever te worden. Laten we maar een paar miljard meer bezuinigen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten