10 augustus 2013

Noord Korea buigt: beloftes voor opening Kaesong

Kim Jung Un sloot in april met veel fanfare tijdelijk de industriezone Kaesong waar vlak in de buurt van Seoel 53.000 Noord Koreanen voor een habbekrats spulletjes voor de Zuid Koreanen maken. Dat zal ze leren dacht hij.
Zuid Korea had er inderdaad de buik vol van. Een en ander mag weer open gaan, maar Noord Korea moet garanderen zijn leven te beteren.
Noord Korea is behoorlijk afhankelijk aan het worden van het Kaesong gebied. Hun handel met Zuid Korea groeit, maar ging de laatste jaren bijna helemaal via Kaesong.
http://www.reuters.com/article/2013/08/07/us-korea-north-idUSBRE9760BO20130807
Toen Zuid Korea dreigde definitief Kaesong op te geven, was in no time Noord Korea bereid tot concessies http://www.scmp.com/news/asia/article/1295019/north-korea-offers-south-guarantees-reopen-kaesong-industrial-zone. 90 minuten nadat Zuid Korea beloofde $ 250 miljoen schadevergoeding voor hun bedrijven in Kaesang te betalen voor de fratsen van Un, ging men in het Noorden om. Een duidelijker signaal dat Zuid Korea weg wilde was er niet te geven.
Zo'n speciale zone kan overigens de Nord Koreaanse economie flink helpen, zo zag je ook aan de Chinese provincies rond Hongkong opbloeien decennia geleden.


1 opmerking:

  1. ik denk dat het gedoe rond Kaesong te weinig aandacht heeft gekregen. Als Kaesong te groot wordt, is dit een ernstige bedreiging voor het regiem, ik denk ook de reden waarom Kim Jung Un het dicht deed. Bij de aangehaalde links zit ook een verwijzing naar stakingen in juni en juli over Kaesong. Ik wist niet dat men dit durfde. Het hielp niet, pas toen Zuid Korea dreigde de investeringen af te schrijven kwam er onmiddellijk beweging. Maar men kan de inkomsten niet missen.

    BeantwoordenVerwijderen