1 augustus 2013

groei BNP +1,7% in tweede kwartaal in VS, herziening maat BNP bijna 4% groter

China heeft een probleem met de geloofwaardigeheid van zijn cijfers. En dat terwijl slechts 30 van de 31 provincies van China deze keer een hogere groei publiceerden dan het landelijke gemiddelde (normaal is 31).
De cijfers van de VS worden wel geloofd. Zelfs al weet men dat sinds Boskin er alles aan gedaan wordt om de inflatie zo laag mogelijk voor te stellen (misschien vindt de FED daarom een te lage inflatie niet zo'n probleem).
Ook de groei van het BNP wordt om de zo veel jaar herzien. Elke keer vindt men wel iets dat bij het BNP extra opgeteld moet worden. De vorige keer was dit software dat ineens als investering werd gezien.
Vandaag was het weer raak. R&D wordt nu ineens niet als voorbereiding, intermediate product gezien, maar als eindproduct van investeringen. Productie van kunstenaars wordt nu ineens meegteld en entertainment is ineens ook meer BNP. Samen genoeg voor 3,6% extra BNP (+$560 miljard). Schuld/BNP is dus na vandaag een minder groot probleem in de VS. Economische groei sinds 1929 was dus ineens hoger. In vorige herzieningen werden recessies veel minder ernstig. Die van 2000-2001 is onzichtbaar geworden, maar die van 1990-1991 was tegen de verwachting in niet verdwenen. De daling van 2008-2009 was echter wel iets minder diep. 2012 had 2,8% groei en niet 2,2%.

(http://im.ft-static.com/content/images/6520b168-da36-4b5f-a193-ee944b710f67.img)



Dan even terug naar het tweede kwartaal. Dat was hoger. De overheid heeft minder zijn best gedaan minder uit te geven, ergerlijk zelfs was volgens sommigen dat lokale overheden weer meer geld uitgaven. Ook de defensieuitgaven daalden niet zo voorspoedig als in vorige kwartalen. Ook de voorraden waren helemaal niet zo'n negatieve post als gedacht. Verder was een en ander niet zo mooi. De finale vraag groeide niet met een wonderbaarlijk cijfer, terwijl de FED dit eigenlijk wel voor ogen had om als reden te dienen voor taper van QE.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten