4 augustus 2013

goed economisch nieuws van de afgelopen week: ISM blijft hoog (Benderly), Europa herstelt, Abe gaat hervormen, chartisten blij

De PMI-cijfers bevestigden dat de wereld industriële cyclus het dieptepunt is gepasseerd, ook al stribbelt China tegen.
De ISM manufacturing van de VS is nog steeds de dominante barometer voor hoe het bedrijfsleven in de wereld ervoor staat. Bij een ISM van 55 of hoger gaan de analisten gewoonlijk naarstig hun winstverwachtingen verhogen (en niet verlagen zoals bij een ISM van lager dan 55, de normale situatie, hoort).

Of die ISM van 55 + kan worden vastgehouden is de vraag, ten dele is die ontstaan door ongewone activiteit en vraag in de oliesector. Benderly is er wel van overtuigd dat de PMI's wereldwijd aantrekken/ hoog blijven. Nieuwe orders verbeterden 6,4 punten en voorraden daalden 3,5 punten, dus de leading indicator orders/voorraden verbeterde spectaculair.

het plaatje van Benderly (AGMR) laat zien dat de productie achter is gebleven bij de toename van de vraag gemeten via de retail sales. Die retail sales trend gaat overigens nog verbetern volgens Benderly. Samen gaat dit een flink herstel van de industriële productie betekenen in de VS

In de VS was de 1,7% groei in het tweede kwartaal een meevaller (1% verwacht), de intial claims voor werkloosheid daalden verder en dat ebetkent doorgaande groei van de werkgelegenheid.  Die was volgens de eerste schatting iets lager dan verwacht, maar de trend is degelijk en de werkloosheid daalde 0,2%. ook de langdurige werkloosheid.
De nodige gunstige trends voor de VS zullen waarschijnlijk voortduren (het is dus al consensus en helaas al behoorlijk in de koersen verdisconteerd): de gevolgen van de schaliegasrevolutie worden steeds groter, het herstel op de huizenmarkt zet door, al kan het een tandje minder snel verbeteren door de hogere hypotheekrentes, het consumentenvertrouwen is robuust aan het verbeteren.
Het vertrouwen van de FED in aantrekkende groei neemt toe en ze zien keer op keer minder staartrisico.

Er is een aanhoudende stroom verhalen dat de eurozone (ex Nederland) uit de recessie komt, de groei in Spanje is nog net negatief bijvoorbeeld. De IFO blijft op mooie niveaus en dat betekent dat duitsland de motief voor economische groei zal zijn. Er waren buitengewoon positieve verhalen over Ierland, waar de vastgoedmarkt en groei duidelijk aan het verbeteren zijn.

In Japan kan na de klinkende verkiezingsoverwinning Abe de wat moeilijkere maatregelen, hervormingen gaan aanpakken. De voordelen zijn zo duidelijk, dat er toch wel een en ander van de grond zal komen. Invoerrechten op landbouwproducten moeten omlaag (daar is de zeer machtige boerenlobby in de LDP niet blij mee) en daarmee zou Japan dan ook goedkoper aardgas kunnen krijgen, misschien zelfs van de VS. Er hgaan wat keuterboerderijtjes samengevoegd worden en dat zal de productiviteit helpen/ vastgoedinvesteringen ook. De vennootschapsbelasting die 36% is, gaat omlaag om het verschil met het buitenland (meestal 25% of lager) te verminderen. Wat meer omstreden zijn de BTW-verhogingen (wel goed voor inflatie) en het weer opstaren van de nodige kernenergiecentrales, want Abe zei dat hij de taak had voor goedkope energie te zorgen.

Chartisten kijken veelal weer positiver tegen de aandelenmarkten aan. Ze zijn lyrisch over finacials, healthcare en technologie, met bull vlaggen en wetik al niet wat voor mooie bewoordingen kijken ze met meer vertrouwen tegen stijgende koersen aan. Zelfs Apple lijkt weer mee te kunnen doen aan de stijgingen in de markt volgens STTG.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten