27 augustus 2013

rampspoed Syrië nu dompertje voor de beurs

De situatie in Syrië begint dreigend te worden door het enorme aantal landen dat er wel op los wil slaan als Syrië aangevallen moet worden en dan niet in een soort eenrichtingsverkeer.
De logica voor de regering om chemische wapens in te zetten lijkt ver te zoeken, minder ver dan voor de opstandelingen, schijnt toch de regering de boosdoener te zijn. Syrië staat er bol van als afweer tegen Israël met zijn atoomwapens en vooral de regering heeft toegang tot die rotzooi.
.

(hierboven de cartoon van KAL in The Economist deze week van de netelige situatie in het Midden Oosten).

Iedereen wil zich ineens met Syrië bemoeien. De voormalige kolonisatoren Frankrijk en Groot Brittannië. Obama heeft zich vastgezet. Saoedi-Arabië is benauwd, Israël nog meer (om steun te krijgen van de publieke opinie moet Syrië het veel sterkere  Israël aanvallen). Libanon is al overspoeld met een onmetelijk aantal vluchtelingen. Iran vindt dat het ook iets moet doen. Rusland probeert wanhopig nog een bevriend land in het Midden Oosten over te houden, China wil geen bemoeienis van het Westen.

Op de achtergrond spelen de onderhandelingen tussen Saoedi-Arabië en Rusland over betrekking van Rusland bij de OPEC, hulp om Sotsji vrij te houden van Tsjetsjeense terreur. Dan moet Rusland Assad laten vallen http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/energy/oilandgas/10266957/Saudis-offer-Russia-secret-oil-deal-if-it-drops-Syria.html. Wie weet heeft Putin er wel oren naar.
In ieder geval is het geen mirakel dat de olieprijs stijgt.

In tegenstelling tot Libië dreigt de beurs wel een beetje van de kook te raken hierdoor, zij het nog niet zo veel als het verderfelijke stoppen van QE volgens velen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten