20 augustus 2013

huizenprijzen stijgen weer te hard in China

http://qz.com/116538/housing-prices-rose-in-69-out-of-70-of-chinas-biggest-cities-thats-pretty-scary/#116538/housing-prices-rose-in-69-out-of-70-of-chinas-biggest-cities-thats-pretty-scary/
In 69 van de 70 steden stegen de huizenprijzen, Alleen in Wenzhou (een soort roversnest waar een deel van de bevolking op de vlucht is geslagen na idioot veel schulden te hebben gemaakt) was er een fikse daling.
Chinezen mogen nog niet vrijelijk in het buitenland beleggen, er is geen grote liquide staatsschuld. Dus moeten ze aandelen of onroerend goed kopen. Door de grote koersdalingen op de aandelenbeurs koopt men liever te duur onroerend goed, dat lijkt veiliger.
Na de afzwakking bouwt men er weer lustig op los.
Uiteraard zijn er Chinezen die goed genoege connecties hebben om wel hun centjes in het buitenland te beleggen. Behoorlijk wat van die Chinezen zijn verzot op een stulpje in Londen. 25% van de nieuwe huizen in Londen ging afgelopen jaar naar Chinezen.
Landelijk stegen de huizenprijzen gemiddeld met 6,7%, dat lijkt niet zo alarmerend bij een loonstijging van 10%+.
Men koopt met kleine hypotheken, maar men leent daarna voor het eigen bedrijf of iets anders dan wel weer met het huis als onderpand en zo komt men toch tot een flinke bankschuld voor de private sector in China.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten