25 januari 2011

Bernanke, von Havenstein en de quantum leap van Trichet




Socgen (Edwards) kreeg de lachers op zijn hand met de vergelijking van Bernanke met Rudolf von Havenstein, de president van de Reichsbank in de tijd van de Weimarrepubliek. Ik vind de gelijkenis niet zo treffend. Von Havenstein bleef maar geld bijdrukken, dat gaat Bernanke niet doen. Bij de komende vergadering gaat de FED melden dat het een stuk beter gaat met de Amerikaanse economie en datze toch doorgaan met kwantitatieve verruiming. Er is zelfs hoop dat niemand tegen gaat stemmen tegen dit sinterklaas spelen. Bernanke blijft waarschijnlijk brandstof geven voor de risk on trades, de beurzen kunnen nog stijgen.

In de Wall Street Journal had men ook een interview met Trichet. Daarin verkondigde hij bijna hetzelfde als in Buitenhof. Het interview werd negatief uitgelegd, men vond dat Trichet havikachtig was over inflatie (het gaat goed in Europa, wat een ramp is dat kennelijk in de ogen van sommigen) en overheden opdroeg niet zo bang te zijn, dat ze meer moesten bezuinigen.
In het interview met Buitenhof zei hij dat ook, maar daar kon je eruit halen dat politici eens dapper moesten zijn met het optuigen van een overtuigend steunsysteem aan de europeriferie/ banken: ze moeten een quantum leap maken.

In de WSJ zei Trichet dat hij niet zou aarzelen met renteverhogingen als de inflatie verder op zou lopen, ook als de ECB allerlei banken moet blijven steunen en [dubieuze] staatsleningen moet blijven kopen.
Ik heb een grafiek bijgevoegd waar je kunt zien dat de rente van de ECB zelden beneden de inflatie ligt. Dat gebeurt alleen als de economische groei te laag is en vooral als de geldgroei te laag/ negatief is. Dat verklaarde waarom sinds de kredietcrisis de korte rente lager lag dan de inflatie, maar geldgroei is nu weer behoorloijk aan het aantreken en de inflatie ook.
De ECB moet dus over enige tijd de rente verhogen. Misschien rond september.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten