23 januari 2011

Ierland, Trichet en Barron's roundtable

De komende val van de Ierse regering zal de eurocrisis geen goed doen. De oppositie heeft geen zin om krom te gaan liggen voor al die bankschulden. Of Ierland dat zo maar mag van andere Europese landen valt te bezien. Trichet was er heel duidelijk in bij Buitenhof: een faillissement van een Europees land is absurd, dat doen beschaafde landen sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer. De Europese landen hebben hun plannen gemaakt en zullen dit blijven doen. Als de politiek het wil, dan moet het lukken (Trichet had het niet eens over extra bezuinigen).
Trichet heeft in een vorige baan heel wat opkomende landen bijgestaan die failliet gingen. Dat was echt geen pretje voor die landen. Hij was verbaasd dat men daar zo luchtig over deed (en dan zei Trichet niet eens dat het voor een euroland veel meer consequenties heeft als men failliet gaat, men verliest zijn pensioen, vakbonden staan enorme loondalingen niet toe).

In Barron's Roundtable was men het met elkaar eens: het was maar een zootje in Europa en je moets Eurozonebanken short gaan zo meldde Felix Zulauf (en vooral goudkopen zei hij als rechtgeaarde Zwitser, al zag hij tijdelijk meer in agrarische grondstoffen). Italië moet dadelijk € 250 miljard gaan herfinancieren, wat geen kattendrek is. De depositobasis van Spaanse en Ialiaanse banken gaat volgens Zulauf hard omlaag. Daardoor gaan de banken niet net als in 2009 90% van de staatsleningen kopen. Er zijn gewoon niet genoeg kopers voor de staatsleningen van Spanje, Italië etc.
Als banken alle staatsleningen zouden moeten kopen, dan heeft Zulauf gelijk: die kunnen niet meer alle staatsleningen kopen. Maar als een Europees fonds een en ander financiert met steun van de ECB (als de politiek dat wil, stribbelt Trichet c.s. niet tegen) en de Sovereign Wealth Funds/ centrale banken van Azië hier in geloven dan kan een en ander best nog financierbaar zijn.
Die bankleningen in de PIGS zijn nog moeilijker te financieren. Het afgelopen jaar konden de banken in Europa netto geen kapitaal aantrekken uit de obligatiemarkt. De banken van de europeriferie zijn helemaal overgeleverd aan de liquiditeitssteun van de ECB. Die komt wel, maar dat voelt niet aan als Goldilocks.
We blijven dus voorlopig tobben over de Eurocrisis zo lang de politiek nog geen endlösung heeft gevonden voor het probleem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten