10 januari 2011

De Facebook bubbel

De laatste dagen wordt er hardop gefantaseerd hoe veel Facebook waard zou moeten zijn en of Facebook op de huidige veronderstelde waarde van $ 50 miljard nog wel zo'n koopje is. Die $ 50 miljard is 100 keer de winst van 2010 en 25 keer de omzet.
Dat zijn het soort waarderingen die de herinneringen aan de Nasdaq bubbel terugroepen. Zelfs toen was 25 keer de omzet heel veel. 100 keer de winst was al beter, want veel internetondernemingen maakten flink verlies.

De analyses over de waarde van Facebook komen uit op $ 5 miljard als men het ongeveer waardeert als Hyves tot $ 100 miljard als men een echte price-to-dream ratio hanteert. Kortom, Facebook is waard wat de gek ervoor geeft.
Een zeer optimistisch scenario ziet over enige tijd een waarde van $200 miljard, een pessimistisch scenario $ 10 miljard. Per saldo lijkt Facebook op de huidige prijs niet zo aantrekkelijk als Google bij introductie. Als het maar maximaal vier keer over de top kan gaan, dan is het eigenlijk te duur voor een private equitybelegging, zo meent men.

Facebook is wel de meest interessante belegging in internet die nu mogelijk is. Het spreekt daarom enorm tot de verbeelding. Mensen willen er in beleggen tegen elke prijs. De vorige keren dat er zo'n bedrijf naar de beurs kwam, een master of its universe, dan liep je binnen na verloop van tijd. Google is het laatste voorbeeld. Microsoft ging nog honderden keren over de top na de introductie. Beleggers konden zich wel voor de kop slaan dat ze niet meededen bij beursintroductie. Daarom willen beleggers flink betalen voor een deelname in Facebook, vooral als er door Goldman Sachs er een verhaal bij verzint dat Facebook precies $ 50 miljard waard is.Ach het is kansrijker dan deelname in de loterij. In 2012 kunnen we wellicht bij beursintroductie zien of mensen echt zo veel over hebben voor Facebook. Misschien is het dan ineens niet meer zo in of dromen we nog verder voort richting $200 miljard+.

1 opmerking:

  1. Gisteren was het zo ver en met enige steun bleef de koers op de introductieprijs. $104 miljard is Facebook nu waard. Nu zijn de aandelen nog betrekkelijk schaars, maar over enige maanden mogen heel wat partijen gaan verkopen.
    Bij Google had ik het gevoel dat ik als particulier mee moest doen, maar bij Facebook had ik dat gevoel niet.
    Bij deze waardering moet Facebook een winststijging van 100% laten zien in 2012 en 2013 denk ik. Dat zal niet meevallen.

    BeantwoordenVerwijderen