Lukas Daalder had op IEX een aardig artikel (http://www.iex.nl/Column/60829/Groei-zonder-groei.aspx) hoe één goed kwartaal nog lang doorwerkt in hogere groeiverwachtingen. Stel er is 1% groei in een kwartaal en dan een rij kwartalen is de groei 0% in het volgende jaar. dan berekenen economen toch dat volgend jaar de economie is gegroeid (want men berekent groei door het gemiddelde van de omvang van de economie van de kwartalen van het ene jaar te vergelijken met die van het nadere jaar). Dat heet overloopeffect en zorgt ervoor dat vooral groei in het vierde kwartaal doorwerkt in extra groei in het volgende jaar.
Dat effect speelt nu heel duidleijk. Als de groei in het vierde kwartaal van de VS bijvoorbeeld 3,5% of beter is terwijl men maar 2,5% had meegenomen, dan moet vanwege de methodiek de groei voor 2011 flink verhoogd worden zelfs als men de groeischattingen van de kwartalen van 2011 niet verhoogd: er ontstaat groei uit het niets.
In de praktijk leidt onverwacht hoge groei ook nog eens tot hogere kwartaalschattingen in het volgende jaar. Je ziet het ook aan de andere tekst van Lukas Daalder: die extra groei in het vierde kwartaal van 2010 had een reden, namelijk hogere groei van de consumptie. Gewoon wat extrapoleren leidt dan van zelf tot hogere kwartaalschattingen en zo toch wel aanzienlijke opwaartse bijstellingen voor de groei van 2011.
Die opwaartse groeibijstellingen correleerden in het verleden sterk met betere beurzen. Die groei uit het niets leidt dus zo maar tot hogere beurzen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten