12 januari 2011

Goudprijs in tandem met valutareserves in wereld


In bovenstaand plaatje zie je dat de goudprijs keurig meeloopt met de groei van de valutareserves in de wereld volgens de cijfers van het IMF.
Dat is een van de twee plausibele verhalen hoe je de stijging van de goudprijs kunt uitleggen (het andere verhaal is, zoals ik al eerder geblogd heb, dat de goudprijs 8maal het verschil tussen 2% en de reële (korte) rente stijgt. D.w.z. de goudprijs stort in als de FED de rente flink gaat verhogen).
Die groei van valutareserves in de wereld is de laatste jaren heel hoog, omdat veel opkoemende markten hun valuta aan de dollar vastklikken zoals China, terwijl hun valuta eigenlijk veel sterker zou moeten worden. Het gevolg is grote overschotten op de lopende rekening van die landen die hun valuta veel te laag houden tegen de dollar. Ze kunnen kiezen: een kunstmatig zwakke valuta en zo veel exporteren en zo hoge economische groei krijgen en zo een enorme pak valutareserves laten ontstaan. Of men kan de valuta normaal sterk maken zodat de overschotten op de lopende rekening beperkt blijven en de valuaterserves niet excessief worden.
Die tweede keus is zeer impopulair. Als men eenmaal die keus heeft gemaakt om veel te exporteren, dan moet men niet zeuren over excessieve valutareserves en de onvermijdelijke grote verliezen daarop.
Dat is goed nieuws voor de VS, maar ook voor de goudbeleggers: die excessieve valutareserves maken het voor de VS ongelooflijk aantrekkelijk om geld te drukken. Als er een crisis komt, dan doen ze dat natuurlijk. De VS is daardoor uit de brand en landen die extra willen groeien door export moeten dat accepteren (maar er niet blij mee zijn). De groei van valutareserves is daardoor voorlopig bijna gegarandeerd, hoe graag China die groei ook zou willen terugbrengen. Misschien schroeft China zijn groei van valutareserves wat terug (heel misschien maar), maar dan zijn er voldoende andere landen die de exportformule willen misbruiken en zullen zorgen voor groei valutareserves. Totdat de VS te veel misbruik maakt van zijn positie als leveraar van de wereldvaluta, kan dit doorgaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten