19 januari 2011

Consument VS is opgehouden met meer te sparen


Het plaatje van Yardeni laat zien dat na een enorme stijging de besparingen van de particulieren aan het stabiliseren zijn op een hoog niveau. Dit niveau kan zelfs iets gaan dalen als de werkegelegenheidsgroei overtuigender wordt en het consumentenvertrouwen het recessieniveau verlaat.
Het consumentenkrediet stijgt nu eindelijk weer en de trend is aan het verbeteren. het consumentenkrediet stijgt als er meer duurzame consumptiegoederen als auto's en tv's worden aangeschaft, vooral als het hoger is dan het gemiddelde vand e afgelopen 3,5 jaar (sinds de kredietcrisis was dat lager en daalde het consumentenkrediet).
De consument gaat dus weer wat meer lenen. Het niveau van besparingen stijgt dan wel niet, maar is voorlopig nog wel hoog genoeg om de hoeveelheid schuld/ inkomen te doen dalen.
Een en ander betekent dat de consumptie vanaf het vierde kwartaal 2010 weer kan groeien met de stijging van het beschikbaar inkomen en misschien iets meer. Dat is beter dan het Nieuwe Normaal ons voorhoudt: sterk toenemende schuldenafbouw met consumptie dik beneden de groei van het inkomen tot minstens 2015.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten