7 januari 2011

Werkgelegenheidsgroei VS valt wat tegen, maarHet officiële cijfer van de werkgelegenheidsgroei in de VS viel wat tegen, maar er zijn wel diverse kanttekeningen te maken.
Er waren wat opwaartse herzieningen in de vorige maand, dat lot zal het cijfer van deze maand ook beschoren zijn.
Het aantal gewerkte uren stijgt reeds vrij goed. Dat betekent dat het met de inkomensgroei in de VS wel goed zit (maar het verkort de rijen voor de gaarkeukens niet). De langere werkweken zijn een leading indicator voor werkgelegenheidsgroei. Het verschil tussen groei gewerkte uren en werkgelegenheidsgroei is te groot geworden.
Het andere survey dat werkgelegenheidsgroei bekijkt, het household survey was deze maand zeer positief: het liet een flinke groei van de werkgelegenheid zien (maar op basis van de krimp van het aantal mensen dat werk zoekt ook weer niet allemaal rozegeur en maneschijn). Op basis van het household survey wordt de werkloosheid berekend en die ging daarom verrassend veel omlaag.
N.B. het household survey is erg volatiel, maar vaak is het household survey eerder positief dan het andere, veel stabielere en toonaangevende survey over werkgelegenheidsgroei, het establishment survey.
Plaatjes gemaakt door Hendrik Jan Tuch.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten