19 januari 2011

China koopt geen Amerikaanse vastrentende waarden meer


Bianco had het bovenstaande plaatje overde de TIC data hoe veel vastrentende waarden China kocht in het afgelopen jaar tot november. In november verkocht China zelfs, vooral Treasury Bills. Hypotheekleningen (van agencies) staan al een tijd op het verkooplijstje. Het animo voor Amerikaanse staatsleningen is snel af aan het nemen. In Amerika maakt men zich zorgen dat China Amerika gaat zien als een debiteur van dezelfde kwaliteit als Spanje of Portugal met voorlopig nog een te lage Amerikaanse rente.
Gelukkig moet China Amerikaanse bezittingen kopen zo lang ze zo'n groot overschot op de lopende rekening hebben, dus het zal vermoedelijk niet zo'n vaart lopen met de verkoop van Amerikaanse vastrentende waarden. Wel zal de recente preferentie van China voor hard assets wel eens flink kunnen doorzetten.

Hu Jintao heeft een flinke troef in zijn onderhandelingen met de VS. Niks geen gezeur meer over mensenrechten, dat zal door Obama haarfijn worden uitgelegd, dat gaat ineens prima in China, zij het nog niet zo goed als in de VS. Hu Jintao wordt deze keer prima gelijmd door de regering Obama. Bush vond het mooi genoeg om eens een keer te lunchen met de big boss van China. China was hier heel verbolgen over, men had een staatsdiner gewenst. Obama doet dat nu keurig met een mini hotemetotendiner en een mxi staatsdiner.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten