12 januari 2011

Eerste week januari zegt niet veel maar wel iets over beurs


Richard Abma stelde in zijn column op iex http://www.iex.nl/Column/60780/Beursjaar-al-bepaald.aspx dat met hoge kans de AEX aan het iend van het jaar hoger staat dan vandaag, omdat de AEX de eerste week omhoog is gegaan. Harm van Wijk stelt in zijn column in de Telegraaf op basis van januaricijfers dat de AEX in 2011 omlaag zal gaan. Richard Abma produceerde bovenstaande tabel. Alleen de rode jaren hadden een andere ontwikkeling dan de eerste week aangaf, ofwel je zat in 24 van de 27 keer goed. Eigenlijk zat je in 1994 ook fout, omdat na de positieve eerste week er in totaal geen stijging meer was in de rest van 1994. Door een gelukje, de AEX daalde in de eerste week van 1987 terwijl bijvoorbbeeld de Data Stream index voor Nederlandse aandelen steeg in die periode, werd 1987 een succes.

De cijfers lijken overyuigender, dan ze zijn. Het zegt wel iets, maar het is niet zo significant. Dan moet ik altijd denken aan de portier van een bank die elke dag bij het binnenkomen van de mensen ze begroette met de voorspelling dat de beurs vandaag zou stijgen. Bij zijn pensionering (voor 2000) was men tot de cocnlusie gekomen dat hij een van de beste voorspellers van de bank was geweest. Hij zou het in 20 van de 27 keer goed hebben gehad, minder goed dan de regel van Abma, maar toch niet slecht.
We hebben optimisten als de portier nodig, maar we moeten wel beter voorspellen.
De cijfers geven aan dat je heel wat verlies had kunnen vermijden door voorzichtig te worden als de eerste week van het jaar negatieve beurzen levert.
Vorige week wijdde ik een post aan het eerste week van de maand/ januari effect ( http://beleggenopdegolven.blogspot.com/2011/01/bianco-en-eerste-weekmaand-van-jaar.html). Ook daar vinden we dat een daling van de beurs in de VS (cijfers sinds 1928) een waarschuwing is voor een slechte beurs.

Dus per saldo blijf ik zeggen: de net positieve eerste week verbetert de kans op stijgende beurzen in de rest van 2011 een beetje en vooral de kans op fors dalende beurzen is iets afgenomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten