27 januari 2011

Larry Summers valt tijgermoeder aan




In Amerika wordt al tijden de discussie of je kinderen streng op moet voeden, zoals een echte Chinese tiger mother doet, zie het boek van Amy Chua of juist niet zo streng.
Al wekenlang is het artikel dat de methoden van Amy Chua beschrijft naar aanleiding van haar boek het meest bekeken en becommentarieerde artkel (al 8000 commenatren geloof ik) in de Wall Street Journal.
Ook de New York Times heeft zich via zijn columnisten in de strijd gemengd. Daar noemde men ineens Amy Chua een slapjanus, omdat ze door haar kinderen streng thuis te houden, huiswerk laat maken etc. beschermt tegen de wrede buitenwereld waar de kinderen op straat uitmaken hoe je sociale status is met gemene trucjes. Die moet je als kind leren om je later te kunnen handhaven en om later sociaal goed gedrag te vertonen.
LArry Summers gooide het over een andere boeg (http://blogs.wsj.com/economics/2011/01/27/larry-summers-vs-tiger-mom/?mod=rss_WSJBlog&mod=WSJ_EC_RT_Blog). Kinderen hoeven al die discipline, accuraatheid, parate kennis ingestampt te worden. Daar hebben we computers voor. Creativiteit, daar draait het om. Gates en Zuckerberg hadden geen universiteitsbul, toch droegen zij het meest bij aan creativiteit in de wereld. Ook is het belangrijk dat kinderen een leuke jeugd hebben.
Summers verontschuldigde zich, omdat hij altijd ook streng was tegen zijn kinderen en altijd hard leren heeft gepropageerd.
In Amerika zijn er heel wat ouders die extreem veel uit hun kinderen willen halen en daarom hun kinderen op veeleisende scholen doen. Mijn nichtje in San Francisco probeerde haar zoontje (tweetalig opgevoed) op de plaatselijke kleuterschool die hoog aangeschreven stond te krijgen. De arme jongen van vier zakte voor zijn toelatingsexamen omdat hij zijn naam niet goed kon schrijven en geen woord Frans kende. Achteraf was mijn nichtje blij dat hij niet naar die school hoefde, maar dat was kennelijk een school die goed voldeed aan de principes van Amy Chua.
Haar boek is nu in China verschenen, maar daar is de titel aangepast (“Battle Hymn of the Tiger Mother werd Being an American Mom).

N.B. dit is het vervolg op mijn post http://beleggenopdegolven.blogspot.com/2011/01/chinese-moeders-zijn-superieur-zo-leert.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten