28 januari 2011

Het Spoetnik moment


De tijdgeest blijkt het beste uit de State of the Union. Het Spoetnik moment was het hoogtepunt van de State of the Union speech van Obama. Hij zat niet meer te duwen op gezondheidszorg en ook niet woorden vuil te maken aan hoop op economisch herstel, maar zei dat innovatie, research en onderwijs de eerste prioriteit moeten krijgen. Ook groene research is belangrijk, Hogesnelheidstreinen naar volgens de republikeinen vooral Nergenshuizen moeten er komen (de republikeinen moeten niets van treinen hebben, dat is een rare linkse kerk hobby van Europa die in hun ogen om duistere redenen door China is overgenomen) (in 2035 moet 80% van de energie schoon zijn en 80% van de Amerikanen gebruik maken van hogesnelheidstreinen). Amerika moet alles doen om concurrerend te zijn .
Verder had Obama vrome wensen om het overheidstekort in te dammen via het niet uitbreiden van uitgaven.
Die aansporing om meer te innoveren deed hij met de vergelijking met het Spoetnik moment. Plotseling bleek met de lancering van de Spoetnik in 1957 dat de Sovjet Unie voor lag in de ruimterace. Dat zorgde voor een soort Minsky moment dat er iets helemaal fout was met de ruimteresearch. Zonder enorme inspanningen zou de ruimterace verloren worden en de Sovjet Unie moeiteloos de VS kunnen plat bombarderen. Dus zette Amerika alles op alles om leider te worden in de ruimterace en zo geschiedde. President Kennedy beloofde een man op de maan te zetten en dat lukte zo waar ook binnen tien jaar. Men passeerde niet alleen de VS in de ruimterace, al dat onderzoek voor raketten leidde tot allerlei spin offs die zorgden voor grote technologische vooruitgang en miljoenen nieuwe banen. Nu suggereert Obama dat de VS weer wakker moet worden en China voor moet blijven op technologisch vlak.

Die aansporing om meer te innoveren deed hij met de vergelijking met het Spoetnik moment. Plotseling bleek met de lancering van de Spoetnik dat de Sovjet Unie voor lag in de ruimterace. Dat zorgde voor een soort Minsky moemnt dat er iets helemaal fout was met de ruimteresearch. Zonder enorme inspanningen zou de ruimterace verloren worden en de Sovjet Unie moeiteloos de VS kunnen plat bombarderen. Dus zette Amerika alles op alles om leider te worden in de ruimterace en zo geschiedde. President Kennedy beloofde een man op de maan te zetten en dat lukte zo waar ook binnen tien jaar. Men passeerde niet alleen de VS in de ruimterace, al dat onderzoek voor raketten leidde tot allerlei spin offs die zorgden voor grote technologische vooruitgang en miljoenen nieuwe banen. Nu suggereert Obama dat de VS weer wakker moet worden en China voor moet blijven op technologisch vlak.


Nog wat preciezer over de State of the Union: de meest gebruikte woorden waren:
(1)Jobs
(2) Business government nation work
(3) best care college congress country cuts deficit democrats dream education energy future give help idea innovation jobs law live race republicans research spending students success tax tonight world
D.w.z. het domein van de tijdgeest van (links) care wordt voor een deel verlaten in ruil voor (rechts) vrijheid/ winst/ business en globalisatie.

Het plaatje is een postzegel van het hondje Lajka, het eerste levende wezen dat door de CCCP opgeofferd werd om te zien of de mens een ruimtereis kon overleven. De CCCP lag toen ver voor op de VS in de ruimtevaart met hun omgebouwde lange afstandsraketten, de spoetniks

Een goede bespreking van de State of the Union: zie A dash of Insight: http://oldprof.typepad.com/a_dash_of_insight

Geen opmerkingen:

Een reactie posten