30 januari 2011

Newton vergat zwaartekracht bij South Sea Bubble



Deze week zond Jeremy Grantham, de G van GMO, zijn kwartaalvisie weer de wereld in. Hij meldde dat GMO op het ogenblik een zee aan bubbels ziet. Hij liet het beruchte plaatje zien van Sir Isaac Newton, die in huidige koopkracht $ 4 miljoen verloor bij speculatie in de South Sea Bubble. Dat was een nog grotere bubbel dan de tulpenmanie.
In 1711 werd de South Sea Corpration opgericht en die kocht van de Engelse regering het alleenrecht op om met de Spaanse kolonies in Latijns Amerika te handelen. Dat bracht genoeg op om de vorige oorlog van Engeland te financieren.
De South Sea Corporatie was een geoliede marketingorganisatie zonder managementervaring. Via het ten toon spreiden van veel pracht en praal kreeg iedereen de indruk dat de South Sea Corporation onnoemelijke winsten kon gaan maken.
Na enkele emissies werd de South Sea Corporation net zo dominant op de Engelse beurs als Nokia nu in Finland. Tot 1720 ging de koers maal tien. Bij (niet 100% betrouwbare) constructies van aandelenindexen voor Engeland was de top in reële termen hoger dan de koersen van vandaag.

Het gedrag van Newton is klassiek volgens Behavioral Finance theorie. Het geld lonkt en in de eindfase van de bubbel wordt heel veel geld de bubbel ingezogen en daarna wordt dus enorm veel geld verloren.
GMO is niet de enige die waarschuwt tegen bubbels, tegenwoordig zijn sommige metaalprijzen zoals goud wat bubbelachtig. Maar vermoedelijk zijn we nog niet aan het eind van de bubbel en de laatste fase laat de meeste stijging zien. Er zijn daarom heel wat bubbelbeleggers die denken op tijd te kunnen uitstappen en de laatste grote prijsstijging te kunnen verzilveren (de geschiedenis is hard voor dit soort speculanten).

bronnen: GMO, http://web.rollins.edu/~jsiry/South_Sea-Bubble.html, http://en.wikipedia.org/wiki/South_Sea_Company
Men leest vaak dat door Bernanke de aandelenbeurs een bubbel is geworden, vooral gerelateerd aan de Shiller-PE's (koers gedeeld door de gemiddelde gerea;iseerde winst van de afgelopen tien jaar). Andere maatstaven laten echter zien dat aandelen nog steeds goedkoop zijn en zelfs spotgoedkoop als je het vergelijkt met de lage rente en Goldilocksinflatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten