Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
30 januari 2011
GS valt Nieuw Normaal verder aan
De economen van Goldan Sachs, McKelvey voorop, zijn de laatste tijd ammunitie aan aan het dragen om het pessimisme van het Nieuwe Normaal weg te schieten.
Als gelover in een voorspoedscenario in de Kondratieffgolf tot (minstens) 2018 ben ik natuurlijk blij dat de case voor goede economische groei steeds sterker wordt.
In een vorige post (http://beleggenopdegolven.blogspot.com/2011/01/bezwijkt-de-amerikaanse-economie-aan-de.html) haalde ik GS al aan dat de periode van deleveraging voorbij was: vooral voor het bedrijfsleven dat echt weer gaat releveragen maar ook voor de consumenten. Deze gaan (iets) minder sparen (maar nog wel genoeg om een afbouw van hun schuld t.o.v. het BNP te krijgen).
Een hoofdargument van het Nieuwe Normaal is dat door al dat deleveragen de economie minder hard zou groeien tot minstens 2015 dan de inkomensgroei, d.w.z. er zou een permanent verlies van economische groei zijn ten opzichte van de structurele trend (vooral goed beschreven door Patrick Arthus).
Reinhart/Rogoff hebben aangegeven dat groei na een financiële crisis veel lager dan gemiddeld is. In het artikel van vorige week geeft GS aan dat het verlies ten opzichte van de structurele trend uiteindelijk wel ingelopen wordt. Dat duurt wel meer dan tien jaar, maar het zal nu ook gebeuren, net als na de depressie van de jaren 30.
GS (in hun weekly: no permanent loss of growth in US) komt tot een positievere conclusie dan Reinhart c.s. omdat ze beginnen te vergelijken vanaf het moment dat de economie uit een recessie komt. Daardoor vallen er nogal wat zeer landurige crises af. Als je de methode van GS volgt (zie exhibit 6) dan krijg je de komende jaren groei boven trend in de VS, ongeveer (cumulatief) 4% van het gat dat de kredietcrisis sloeg t.o.v. de structurele trend wordt weer goedgemaakt in de komende tien jaar. Dat was het gemiddelde.
Ik denk dat de VS en de wereld het zelfs nog beter zullen doen. De pessimisten zullen stellen dat de potentiële groei in de VS nog maar 1-2% is en dat 0,4% extra nog maar 1,5-2,5% geconomische roei gaat opleveren. Ik denk dat de potentiële groei helemaal niet gedaald is, omdat de ICT-Revolutie en de opkomst van opkmende landen nog steeds aan kracht aan het winnen is. D.w.z. eerder 4-5% economische groei in de VS tot 2018.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten