17 januari 2011

Goudroof Tunesië: vijfde grootste roof ooit?


Mevrouw Trabelsi, de vrouw van de Tunesische ex-president Ben Ali, is naar verluid van Le Monde met 1,5 ton goud ontsnapt naar Frankrijk (http://www.allvoices.com/contributed-news/7915555-the-tunisian-presidents-wife-took-15-tons-of-gold-before-fleeing-to-france/image/70836983-leila-trabelsi-, ook met plaatje van mevrouw Trabelsi). Ben Ali vond het eerst niet nodig, maar gaf toch opdract aan de Tunesische centrale bank toen die weigerde om toch maar wat goud mee te geven.
Als het mevrouw Trabelsi inderdaad gelukt is die 1,5 ton mee te nemen, dan heeft ze de vijfde grootste roof te wereld gepleegd, als het lijstje van edelmetaalinfo juist is (http://www.edelmetaalplaza.nl/web_redactie.asp?onderwerp=Hot%20MoneyMadness&id=9148). Ze verdringt daarmee net de Great Train robbery van $54 miljoen van de vijfde plaats (op vier staat de beroving van banco Central Forteleza in 2005 van $73 miljoen, op drie de beroving van het Securitas Depot in Kent met $92 miljoen, en de eerste twee plaatsen zijn voor Irak: op twee met $ 292 miljoen de beroving van de dar es salam bank en op 1 met $ 920 miljoen de centrale bank van Irak in opdracht van Saddam Hoessein op 18 maart 2003. Zijn zoon heeft vijf uur gedaan om al die dollars in kratten naar een paleis van Saddam Hoessein te verslepen. Ondertussen is $ 650 miljoen teruggevonden).

Het lijstje is vermoedelijk niet correct als je alle roven van dicators meeneemt. Marcos van de Philippijnen bouwde in zijn paleis een flinke muur van goud, die vermoedelijk meer goud bevatte dan die 1,5 ton van mevrouw Trabelsi.

1 opmerking:

  1. Het DF had ook een verhaal hierover: Rupsje Nooitgenoeg van Tunesië.
    Het artikel begint met:
    "Op een dag komt de president een geest tegen en mag hij een wens doen. Zo begint een Tunesische grap over de vrijdag gevluchte dictator Zine el Abidine Ben Ali. Ëen directe snelweg van mijn paleis in Carthago naar mijn ranch in Argentinië, vraagt Ben Ali.
    "Dat wordt lastig", antwoordt de geest. Weet de president niet iets anders? Ben Ali twijfelt en vraagt de geest of die zijn familie niet tot bedaren kan brengen. De president: "Probeer ze ervan te overtuigen dat ze dat ze voldoende hebben gegeten, anders wordt hun gulzigheid nog mijn ondergang". De geest denkt even na en zegt: Hoe wil je je snelweg, twee- of vierbaans?

    BeantwoordenVerwijderen