25 januari 2011

De fase EF in de vierjaarscyclus

Volgens onze indeling zitten we in de fase EF van de vierjaarscyclus (zie ook pagina cycli). Helaas kunnen we dit niet garanderen.
De fase begint met verbazing dat de markt stijgt, terwijl we toch dachten dat we gingen dubbel dippen (of in vorige fases ook wel dat men dacht dat de FED de rente zou gaan verhogen tot ze een ons zouden wegen). Deze keer zei men, die Bernanke heeft een nietszeggend kletspraatje gehouden in Jackson Hole en dan moeten we zo maar geloven dat opkopen van overgewaardeerde staatsleningen de Amerikaanse economie uit de brand helpt? (Daar dacht ik toen heel anders over, zie mijn post http://beleggenopdegolven.blogspot.com/2010/08/keert-de-beurs-op-jackson-hole.html)

Die stijging zet maar door en door en men is te laat met aandelen bijkopen. Aandelen raken overbought en er komt maar geen correctie van enige omvang. Wel kan er een soort pauze optreden, net als in 2004-2005. Dat zie je nu ook op diverse beurzen (ook AEX) waar de koersen sinds ongeveer half december nauwelijks zijn vooruitgekomen. De wereldindex en de S&P marcheerden wel degelijk zij het langzaam door sinds half december.
De stijging is hardnekkig en lijkt nog niet te zijn afgelopen. Correcties van meer dan 5% kunnen nog een hele tijd wegblijven (gebeurt niet in fase EF, net niet in FG en niet in GH, d.w.z. niet in 2011).
Dat zegt het vierjaarscyclusverhaal. Er kan natuurlijk iets belangrijks fundamenteels gebeuren dat niet standaard is. Dan kun je een ander koersbeeld krijgen dan de standaard vierjaarscyclus (zowel slechter als beter is mogelijk: beter kan optreden als de structurele trend van de beurzen sinds 2009 fors omhoog is door prima winststijgingen. Dan is de trend in fase FG niet horizontaal maar stijgend. De fases kunnen ook langer worden. Slechter kan optreden als de Eurocrisis ontspoort en in China de inflatie met draconische maatregelen bestreden moet worden om deze onder de 6% te houden).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten