18 januari 2011

Uiflatie treft IndiaZo duur als De Pers het laat zien op zijn voorpagina zijn uien in India ook weer niet. Maar ze zijn wel duur, zo'n euro 1,10 per pond, genoeg voor eencollega van me om te gaan denken aan winstgevende transporten van uien gekocht in de Noordoostpolder voor enkele centen naar India. Omdat Indiërs bij zo ongeveer al hun begetarische dissen uien gebruiken is de hoge uienprijs een groot probleem in India. In het verleden zijn er al enkele regeringen over gevallen en de hoge uienprijs wordt als een van de redenen waarom de Congrespartij het zo slecht doet in de polls.
Het telecomcorruptieschandaal is natuurlijk nog erger, maar de uien zorgen ook voor een tranendal.
De te hoge inflatie door hogere voedselprijzen wordt mondjesmaat bestreden door de centrale bank van India, maar de renteverhogingen komen toch wel met de regelmaat van de klok.
Ik heb een plaatje bijgevoegd van JP Morgan over de relatieve waardering van de beurs van India. Die zit in de versukkeling na een flinke stijging. Winstnemingen, een strenger monetair beleid kan ertoe leiden dat de relatieve waardering van India weer in lijn komt met die van de rest van Azië. Dan is India weer zeer koopwaardig, want het gemiddelde beursgenoteerde bedrijf kent relatief veel winstgroei en heeft een hoog re4ndemnt op eigen vermogen (veel beter dan in Europa en de VS). Als het verschil van de huidge 20 naar 10% gaat, dan is India in mijnogen ook al zeer koopwaardig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten