14 januari 2011

geruchten, winstcijfers en China: beurs toch maar omhoog


De monetaire verkrapping in China bederft de pret op de beurzen in Azië. Beleggers proberen andere winnaars te vinden en keren de ASEAN landen even de rug toe om de winst te verzilveren van 2010. Zo heel veel heeft China niet meer te doen, dus aan dat winst nemen komt straks wel een eind. Die hogere voedselprijzen zorgen nog wel even voor onaardigheden van centrale banken in Azië.
Dat zorgt voor slechte openingen in Europa, maar dan is het tijd voor de winstcijfers in de VS. Die vallen net als in de vorige kwartalen flink mee. Ook al vielden de economische cijfers mee, de analisten hebben de winstcijfers hebben de winstcijfers nauwelijks naar boven bijgesteld voor het vierde kwartaal. Die moie cijfers zoals van JP Morgan leiden dan aanvankelijk niet tot hogere koersen.
dat kwam pas toen de geruchtenachine over de financiering van de PIGS goed loskwam. De ene nog mooiere oplossing dan de andere werd beleggers op de mouw gespeld. De PIGS mogen er straks op loslenen via een verbeterd ESF leningen systeem en dan ook nog tegen een lagere rente dan de 5,8% vanIerland. De ECB kan dan ook eindelijk losbranden met kwantiatieve verruiming via eindeloos opkopen van ESF leningen etc.
Dat was dan net genoeg voor een klein beetje koersstijging.
Dat kan beter worden als er geloofwaardigere Europese verhalen komen en als duidelijk wordt dat die mooie winstcijfers leiden tot hogere winstschattingen voor 2011 en 2012 en vooral ook hogere geschatte dividendgroei (juist ook van banken).
De chartisten beginnen eindelijk weer de lol te zien van de langzame gedegen koersstijging met al weer hogere steunniveaus. Met een beetje geduld komen we er wel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten