2 januari 2011

Ja of nee een top in de aandelenkoersen?


De Barron's had twee populaire artikelen deze week: A Major Top Is Unlikely Soon
en Signs of a Top?
Beide halen ongeveer dezelfde argumenten aan (veel analisten optimistisch, winstvoorspellingen optimistsich, veel cash bij beleggers dat niet meer naar obligaties gaat, aandelen zijn goedkoop gezien de lage inflatie en het ruime monetaire beleid).
De een vindt dat dit tekenen van een top in de koersen is en de ander dat de fundamentals degelijk en gestaag verbeteren, dus dat de beurs rustig verder kan klimmen.
Het berenverhal had als sterkste argument in mijn ogen dat de Chinese beurs het zo slecht heeft gedaan, men daar door gaat met monetaire verkrapping en dat dit de laatste tijd leidend is geweest voor de westerse beurzen.

De consensus kan gelijk krijgen. Zo optimistisch zijn de voorspellingen meestal ook weer niet: een stijging van de S&P500 van 1260 naar 1350 is ongeveer een gemiddelde stijging van de koersen per jaar.
Het blog Bespoke had een analyse dat volens hun analyse de S&P500 elke dag in december op overbought had gestaan. Dat komt niet vaak voor. Als dat gebeurde, dan volgde er gemiddeld geen extra slechte beursmaand. Men vond zelfs iets beter dan gemiddelde beurzen na een, drie en zes maanden.

Dat aandelen goedkoop zijn, blijkt eigenlijk het beste uit het omslagartikel van Barrons (Hear, Hear), waarin tien zeer grote large caps (Exxon, Walmart, Barrick Gold, Pfizer, GM, Pepsico, Cisco, JP Morgan, UAL en Entergy) als buitengewoon goedkoop worden aangeprezen, alle tien met een goede redenatie. Met die tien namen zit je in zo wat elke sector. Dat geeft aan dat over de hele breedte aandelen nog niet het bubbelniveau hebben bereikt waarnaar Beelzebub Bernanke zou streven volgens de perma bears.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten