11 december 2010

Consensus euro crisis


Plaatje is uit de Financial Times.
De opvattingen over de euro staatsleningencrisis beginnen behoorlijk uit te kristalliseren. Er begint behoorlijke consensus te ontstaan.

Bijna iedereen ziet de crisis nog een hele tijd aanhouden en alleen opgelost worden via de politiek.
De meeste mensen denken dat er E-bonds komen, een centraal uitgiftepunt voor Europese staatsleningen. Iedereen denkt dat Duitsland en vermoedelijk ook Frankrijk zullen tegenstribbelen totdt ze door de volgende crisis gedwongen worden te handelen.
Dan gaat het nog een hele tijd duren voor alles goed geregeld is (Europese molens draaien langzaam, maar moeten wel voor Duitse verkiezingen in 2013 klaar zijn).
Iedereen ziet dat er nog heel wat wat moet gebeuren aan het regelen van EFSF (European Financial Stability Facility). Men ziet behoorlijke mogelijkheden om de omvang van EFSF te vergroten.
Een meerderheid ziet Portugal gedwongen worden om steun aan te vragen.
Daarna komt de aanval op Spanje en meteen daarna Italië.

Iedereen realiseert zich dat de overheidstekorten van de gehele Eurozone kleiner zijn als percentage van het BNP dan in de VS en het VK en dat de tekortreductie in de Eurozone beter is dan in de VS. Ook de totale schuld is niet te groot zo weet iedereen.

Iedereen weet ook dat de ratingbureaus boter op het hoofd hebben met hun ratings voor probleemlanden, omdat het dreigement van Merkel dat obligatiehouders moeten bloeden na 2013, serieus genomen moet worden (het heeft meer kans dan 5%, d.w.z. de lening is niet van investment grade).

Ondertussen ziet iedereen de ECB doorkopen van probleemleningen. De omvang van de wekelijkse aankopen is nu nog erg klein. Of die aankopen snel groter worden is onduidelijk. Wel begint duidelijk te worden dat de ECB een heel grote bezitter van Griekse staatsleningen aan het worden is.
Ook heeft iedereen gezien dat kleine aankopen van de ECB de markt heel snel stabiliseren (don't fight the ECB is nog niet bekend als spreekwoord, maar misschien komt dat nog).
Ook is iedereen zich aan het verbazen dat de rest van de wereld buiten Europa zich nauwelijks lijkt te bekommeren om de Eurocrisis. De crisis slaat nog geen deuk in het boterpakje van de aandelenindices. China gaat omlaag op monetaire verkrapping in China en nergens anders door (en omhoog op goed nieuws in China dat er volop zal blijven bestaan in de komende jaren).

Men realiseert zich nauwelijks dat de ECB technisch gemakkelijk alle probleemleningen kan opkopen, als men dat echt wil, nog gemakkelijker dan de FED en de bank of Japan dat ook dreigen te doen voor hun staatsleningen (gemakkelijker, want de hoeveelheid probleemleningen is veel kleiner; aan de Fed en BOJ kun je zien dat heel eenvoudig zo'n 20%+ van de staatsschuld kan worden binnengehengeld zonder dat beleggers (de vigilantes) echt protetseren via hogere rentes. In Europa is dat voldoende voor alle PIGS leningen (I=Ierland, niet Italië)).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten