Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
7 december 2010
Slim, slimmer, Singapore, Shanghai
Dom, dommer, VS. Slim, slimmer, Singapore, Shanghai. Tot die conclusie moet je komen op basis van de PISA testresultaten van scholieren in 65 landen. China deed voor het eerst mee. De New York Times berichtte hierover en het is meteen het meest ge-emailde artikel (http://www.nytimes.com/2010/12/07/education/07education.html?_r=1&hp). De Chinese reultaten werden gecontroleerd door Australië en werden betrouwbaar geacht. Er is wel enige voorselectie geweest bij de scholen in Shanghai (alleen de beste leerlingen van het platteland mochten op school blijven in Shanghai). Shanghai scoort o.a. buitenaards hoog op wiskunde (600 was de hoogste mogelijke score). Maar opvallend is dat ook Hongkong de eerste de beste keer dat ze meedoen fantastisch scoren: op de tweede plaats, zelfs voor Singapore. Europa scoort nog redelijk, vooral Finland. Nederland scoort ook alleszins behoorlijk, maar wel lager dan een rijtje Aziatische landen. De VS scoort heel wat belabberder. Er begint steeds minder reden te komen waarom de doorsnee Amerikaan 10 keer zo veel moet verdienen dan een Chinees.
N.B. De meest plausibele uitleg voor de hoge resultaten van Shanghai en Hongkong schijnt te zijn dat er zo veel emigratie naar die steden is van mensen die hogerop willen, de besten dus en die hebben/ maken slimmere kinderen etc. Ook was er meer druk geweest op de Chinese kinderen om goed te scoren (het moet voor het vaderland, iets dat geen indruk meer maakt in o.a. de VS).
Leraar zijn in China staat in hoger aanzienn dan in het westen en het lijkt plausibel dat de doorsneekwaliteit van de leraren hoger is in China (zeker op de scholen in Shanghai).
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten