30 december 2010

Goed nieuws en de kredietcrisis


DNB meldde gisteren dat het weer beter gaat met de Nederlandse hypotheekaanvragen. Moody's meldde dat ze dit jaar meer Nederlandse bedrijven van een betere rating hadden voorzien (maar in andere landen had men meer opwaartse bijstellingen gedaan).
De ECB meldde een aantrekken van de Europese kredietverlening aan het bedrijfsleven/ particulieren.

Men koopt minder CDS bescherming de laatste tijd, vooral minder voor bedrijven (bescherming op leningen van PIGS worden nog steeds op grote schaal gekocht, met Italië voorop).
Zapatero wist te melden dat de Spaanse economie in het vierde kwartaal gegroeid was.

Het belangrijkste nieuws was vandaag de onverwacht grote daling van het aantal eerste aanvragen voor werkloosheid in de VS (plaatje Calculated Risk). Met 388.000 is dit voor de eerste keer sinds de kredietcrisis een aantal dat onder de 400.000 kwam en je moet beneden 393.000 zitten om de werkloosheid echt te doen afnemen. De daling van de initial claims voor werkloosheid loopt altijd goed in de pas met economische groei. Het beschikbaar inkomen groeit en dat betekent dat het groeimomentum goed is in de VS: dit wijst op 4% groei of misschien nog wat hoger in het eerste kwartaal van volgend jaar (en op ongeveer 3,5% groei in het vierde kwartaal van dit jaar).
Dit is een stevige wind in de rug voor de optimisten (maar merkwaardig genoeg is de obligatiemarkt er niet van onder de indruk).

Ook wel goed nieuws was dat Japan van plan is (het duurt nog wel even) een Sovereign Wealth Fund op te richten om de overmatige valutareserves wat rendabeler in te zetten (dit is op zich slecht nieuws voor obligaties en goed nieuws voor aandelen en grondstoffenprijzen).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten