1 december 2010

goed nieuws 1 decembero Door uitlatingen van Trichet gisteren dat Griekenland (!) en Ierland naar zijn mening solvabel zijn en zondag door goedkeurend gemompel los te laten over de clubjes die steun aan de PIGS moeten geven via leningen ontstaat er volgens Cailloux (RBS) ruimte voor de ECB om meer PIGS staatsleningen te kopen [als Griekenland dan toch niet voor 2013 of misschien 2021 failliet gaat, dan kun je ze als ECB kopen]. Aanstaande donderdag kan de ECB een signaal naar de markt sturen hier minder negatief, meer comfortabel tegenover te staan. FT heeft ook zo’n verhaal: “Trichet hints at bond purchase rethink”: Trichet : “…the ECB’s bond purchase program could see sig. expansion and warned markets not to underestimate Europe’s determination to resolve the eurozone crisis). Daar was de markt natuurlijk mee in zijn nopjes. De nucleaire optie dat de ECB alle probleemleningen gaat kopen, komt naderbij.
o Er wordt overigens met enorme getallen gegooid hoe enorm groot de steunaankopen van Europa moeten zijn, de triljarden vliegen in het rond. De totale omvang van staatsobligaties van Spanje+ Portugal+ Griekenland + Ierland is nu € 886 miljard, eigenlijk een erg klein bedrag gezien de omvang van de angsten en zo op te hoesten in een QE2 van de ECB, als het maar mag van Duitsland. Cailloux van RBS stelt dat de ECB maar eens eerst € 100 miljard moet kopen in de TINA gedachte (There Is No Alternative). TINA is zo evident dat dit ook gaat gebeuren zo denk ik, maar dat kost nog een onduidelijke tijd. Zo lang als er steeds meer beleggers niet meer in PIGS mogen beleggen wordt de crisis ergeer tot er nieuwe kopers komen. Die nieuwe kopers zijn de ECB en misschien China.
o Voorlopig blijven de ratingbureaus natuurlijk wel aan het afwaarderen. Als er een grote kans is dat je op je lening moet afschrijven is die natuurlijk geen investment grade, d.w.z. ze moeten Ierland, Portugal, Spanje en Italië eigenlijk nu al afwaarderen tot junk (zie plaatje van Hein de Kort), maar dat durft men nog lang niet.
o China PMI, de barometer voor de industrie, was goed en hup daar ging staal etc omhoog. Edwards/Grice waarschuwen dat je hier niet in moet trappen: de Chinese leading indicators zitten in een vrije val en die zal de PMI’s in de komende maanden mee naar beneden sleuren en daarmee de Chinese beurs (misschien zijn ze iets te negatief en misschien om de verkeerde reden: het lijkt er op dat de Chinese beurs alleen maar achterblijft vanwege verkrappend monetair beleid)
o In veel landen verbeterden de PMI’s, niet alleen in China, het VK en Nederland (Nevi), maar ook in bijvoorbeeld Taiwan. In de VS was het ook een mooi cijfer, marginaal lager zoals al uitgelegd in het goede nieuws van gisteren.
o ADP cijfers wijst op meevallende werkgelegenheidsgroei in de VS over november.
o In oktober verkochten Duitse winkeliers 2,3% meer, wat een zucht van verlichting was na de slechte cijfers over augustus en september, maar wel heel voorspelbaar gezien de IFO (maar kennelijk niet helemaal tot consensus doorgedrongen).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten