12 december 2010

Rentemomentum 30 jaar swaps overspannen


Het plaatje geeft de 30jaar Europese swaprente aan, gedeeld door het gemiddelde van de afgelopen 10 weken. Als de rente gedeeld door het 10weeks gemiddelde extreem hoog of laag is, dan is dat een teken dat de markt overspannen is: de rente is te veel gestegen of gedaald.
Dit jaar volgt de 30jaar swaprente een soort rollercoaster (en van die 30 jaar swap rente hangt af, of men vindt dat pensioenfondsen rijk of arm zijn, of de pensioenprremies omhoog moeten: we hebben echt iets minder volatiels nodg om de verplichtingen op lange termijn (tig jaar) te berekenen, die kunnen toch niet van dag tot dag zo fluctueren): Na een daalmomentum te hebben gekend dat zo ongeveer nooit eerder was vertoond, ging het momentum omhoog met een snelheid die ook bijna nooit is vertoond. Er moet heel wat gebeuren aan nieuw nieuws om dit momentum gaande te houden. De rente moet verder stijgen, maar het is vermoedelijk even mooi geweest.
N.B. Wat extreem is valt moeilijk te zeggen na de extreme koersbewegingen sinds de kedietcrisis, je moet niet te snel zeggen dat een koersbeweging zo extreem is dat deze moet omkeren, maar de prudenten onder ons nemen risico terug.

Dit is het spiegelbeeld van wat er op de aandelenmarkt gebeurt: daar is men uitzonderlijk positief (zie post hieronder), hopelijk op goede gronden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten