3 december 2010

ECB toch liefGisteren was ik iets te snel door de bocht over de ECB. Dat geneuzel over inflatie was wel degelijk belangrijk: de ECB herzag het inflatierisico. Nu wordt het gezien als gebalanceerd naar boven en naar beneden, terwijl hiervoor het risico naar boven voor de inflatie werd beklemtoond. Dat opent de weg voor de ECB tot meer sinterklaas spelen.
De ECB blijft er op hameren dat de politiek voor een oplossing moet zorgen. Dat is nodig, zonder centraal loket voor staatsleningen van een debituerenkwaliteit beneden die van Duitsland kom je niet uit de problemen en zo'n loket kan alleen de politiek in het leven roepen.
De markt kijkt naar daden en dan zie je bij de ECB: verlenging noodmaatregelen, neerwaartse herziening inflatierisio, meer aankopen van staatsleningen PIGS (ijverig worden er plukjes van € 100 miljoen van Portugese en ander in het nauw gebrachte leningen gekocht, in totaal lijkt het PIGS aankoopprogramma van de ECB te versnellen (overigens staan daar verkopen van andere leningen tegenover als men woord houdt en zegt dat men gesteriliseerd aan het probleemleningen kopen is)). De ECB doet dus wat en signaleert politieke hulp (=Duitsland moet om) nodig te hebben voor meer actie, risico nemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten