18 december 2010

David Bowie veroorzaakte kredietcrisis


Er is nu een commissie van republikeinen en democraten aan het uitzoeken waardoor de kredietcrisis is ontstaan. De republikeinen hebben nu voortijdig hun versie laten uitlekken: het was de overheid die via Fannie Mae en Freddie Mac de burgers opstookte om een huis te kopen via subprime hypotheken. Niks te ingewikkelde constructies van banken die te veel leveragden, nee het is de overheid.
Democraten en mensen die tot tien kunnen tellen bestrijden deze versie (Fannie Mae en Freddie Mac waren behoorlijk conservatief, pas aan het eind van de subprime hypotheken hype begonnen ze ook mee te doen). In ieder geval zorgt het voortijdig lekken van de republikeinen dat er geen algemeen geaccepteerde versie voor het onststaan van de kredietcrisis gaat komen volgende maand.

Eigenlijk is men er al een hele tijd uit wie de kredietcrisis heeft veroorzaakt: het is David Bowie (http://www.mirror.co.uk/celebs/news/2009/01/12/david-bowie-s-back-catalogue-bonds-may-have-started-the-credit-crunch-115875-21036649/).
David Bowie vond in 1997 securitisering uit. Hij vond uit hoe hij via securitisering van Bowie Bonds de inkomsten uit de toekomst van zijn muziek nu al kon incasseren. Hij kreeg dan wel niet de royalties van zijn muziek, maar hij had nu al de opbrengste van de Bowie Bonds. De innovatie van David Bowie zorgde voor navolging en zo ontstond securitisering van van alles en nog wat. Zonder David Bowie was de kredietcrisis niet gebeurd, of in ieder geval, het was later gebeurd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten