12 december 2010

S&P500 wat overspannen, overboughtBusines Insider/Pragcap (http://www.businessinsider.com/is-sentiment-flashing-a-major-warning-signal-2010-12) maakt zich erg bezorgd dat er nu zo vel optimisten zijn op koeersstijging tot einde van het jaar en voor 2011. Ook Bespoke zegt dat de S&P500 het meest overbought is sinds een jaar. Het aantal aandelen boven het 50daags gemiddelde is bijna 80% (signaal wordt pas verkopen als het onder 80% duikt).
Het meest populaire artikel in de Barrons: Everyone's Bullish and That's Bearish.
Kortom het valt heel wat mensen op ddat de aanddenkoersen de laatste weken wel erg enthousiast aan het stijgen zijn. Men roept de contrairen op om actie te ondernemen.
Ach, we naderen de tweede helft van de maand en dat is meestal ook niet zo gunstig (al valt dat vaak in december mee).

Per saldo zijn aandelen flink gestgen op goed Amerikaans economisch nieuws (recent de groei van de uitvoer/ verbetering handelstekort, consumentenvertrouwen, minder inditial claims voor werkloosheid en vooral de aanzwellende golf van owaartse groeivoorspellingen voor Q4, 2011 en 2012) en niet te veel zorgen over de eurocrisis buiten Europa. Vooral het positiever worden van Goldman Sachs en Pimco maakte denk ik ook een sterke indruk.

Aandelen zitten in een gunstige fase van de economische cyclus (doorgaande winstgroei en verbeterende liquiditeit (kredietgroei!)). Daarbij hoort een enthousiaste beurs, al ben ik verbaasd hoe gemakkelijk de zorgen over Spanje etc. terzijde gecshoven worden. Europa doet er kennelijk niet meer toe in de wereld, of men ziet Europa als een Groot Duits Rijk en daar is niets aan de hand.Het kan verder omhoog met de S&P, zeker op de wat langere termijn, maar de prudenten onder ons houden het kruit even droog met aandelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten