5 december 2010

Supercyclus (4): De opkomst van Azië


De tabel hierboven (dubbelclicken maakt hem wat groter) is van Standard Chartered uit hun publicatie The Super Cycle Report. Hier staat de omvang en de geschatte omvang van de grootste economieën in de wereld. Opvallend is dat China al voor 2020 de VS inhaalt. Dat komt niet alleen door het reële groeiverschil van zo'n 5% per jaar, maar vooral ook door de versterking van de yuan tegen de dollar bij een hogere inflatie in China, goed voor een inhaalslag van zo'n 6% per jaar. De sterkte van de yuan in reële termen is de belangrijkste factor die bepaalt hoe snel China de VS qua grootte van het BNP in dollars inhaalt. Standard Chartered is een van de weinige brokers/ economen die niet vergeet de sterkte van de valuta's mee te nemen in de berekening wanneer China (en India) de VS inhalen (hulde hiervoor).

Standard Chartered onderschat waarschijnlijk de groei van de VS (deze zal eerder 4-5% zijn dan 2- 2,5% tot 2020) maar is met 6,8% groei voor China na 2012 ook voorzichtig voor China (China zal geleidelijk van het huidige tempo van 10% wegglijden naar die 6,8%, maar dat zal voor de hele periode tot 2020 nog al snel 8% groei zijn).
Omdat men de Indiase rupee ook in reële termen flink laat appreciëren komt India bij slechts 8% groei ook al een hel eind en haalt India Japan heel royaal in voor 2020. Standard Chartered verontschuldigt zich bij India dat me wel eens veel te pessimistisch kan zijn. India is richting een 12% groeipad aan het gaan en als er geen politieke fouten gemaakt worden en de wereld niet tegen allerlei andere rampen aanloopt is dat beslist mogelijk.
India bestormt de ranglijst in 2020, in 2010 nog niet bij de top 10 en in 2020 al op plaats 3.

Azië is groter dan alleen China en India. In 2030 wonen zo'n 200-250 miljoen mensen in Pakistan en Bangladesh en in Indonesië zo'n 350 miljoen. Ook landen als Vietnam, Filippijnen en Thailand hebben dan meer mensen dan welk Europees land (ex Turkije) ook. De groei van ASEAN is fenomenaal en gaat in sommige landen gewoon mee met die van China en India, alhoewel ze gemiddeld moeite zullen heben 7% te groeien per jaar.
Indonesië komt in 2020 op de tiende plaats binnen en gaat naar plaats 5 in 2030.
Na 2030 moet het dan de beurt zijn aan Bangladesh, Vietnam of Pakistan om de oude Europese landen uit de top tien te stoten.
Standard Chartered laat Rusland uit de top 10 vallen in 2030. Dat valt te bezien, maar als je de demografische tendensen doortrekt met daarbij negatieve factoren als te veel invloed staat, corruptie en wankele eigendomsrechten dan kan het inderdaad afgelopen zijn met de macht van Putin's opvolgers.

4 opmerkingen:

 1. Does your site have a contact page? I'm having a tough time locating it but, I'd like
  to send you an email. I've got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it expand over time.

  Also visit my web site - peoplesmouth.com

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Do you mind if I quote a couple of your posts as long as
  I provide credit and sources back to your weblog? My blog is in
  the exact same niche as yours and my users would
  truly benefit from a lot of the information you present here.
  Please let me know if this alright with you. Thanks a lot!  My site ... facebook for sex

  BeantwoordenVerwijderen
 4. of course you are allowed to quote posts
  but I don't think your blog is in the same niche as mine
  finance is not that sexy

  BeantwoordenVerwijderen