7 december 2010

Alchemie maakt vorderingen

De FT (http://www.ft.com/cms/s/0/67dc062c-fe45-11df-abac-00144feab49a.html#axzz17Mql5SpN) had een artikel China gold boom sparks wave of counterfeits
dat melding maakte van het succesvol namaken van goud. dat simpele gedoe met tungsten, dar trapt de dooersnee juwelier niet in, dat overleeft de standaardtesten van bijten en krassen niet. Maar de nieuwe alchemie waar goud vermengt wordt met een serie van metalen, daar hadden de juweliers in Hongkong niet van terug. Ze kochten er 2000 ounces van. Dat was genoeg om de branche in beweging te brengen. Deze vorm van goud was moeilijk van echt te onderscheiden.
Het succes van het nieuwe pseudogoud zal de maffia wel aan het denken zetten. De vraag naar goud door China (450 ton per jaar, nu zou het 600 ton zijn) en India (ruim 600 ton per jaar) wordt steeds onverzadigbaar. Te veel leken kopen nu goud.
Je ziet nu wel angst voor de echtheid van goud opkomen. Heeft de enorme goud ETF wel al dat goud dat ze beloven of is het een of ander Madoffbelegging? Die vraag wordt opmerkelijk vaak gesteld de laatste tijd.

Niet alleen nepgoud kan een gevaarlijke belegging zijn. Voor diamanten is dat veel en veel erger het geval. De techniek, geen alchemie, maakt het nu mogelijk diamanten van ongekend hoge kwaliteit te maken. Deze techniek toepassen hoort tot een instorting van de diamantprijzen te gaan leiden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten