13 december 2010

Een jaar bloggen: de vierjaarscyclus

Een jaar geleden begon ik met bloggen ter promotie van ons boek. De eerste post ging over de vierjaarscyclus:
We zeiden toen (december 2009):
Wij (Ter Veer en Vermeulen) werken al tientallen jaren met de fases van de vierjaarscyclus. Wij schatten in waar we zijn in de cyclus. Vaak gaat dat goed, maar helaas gaat het diverse keren fout. Er is geen tovermiddel waardoor je altijd gelijk hebt met beleggen. Nogal eens kun je pas na enige tijd goed vaststellen in welke fase je gezeten hebt.
Dat klinkt misschien ontnuchterend en dan moet men zich ook nog eens realizeren dat de vierjaarscyclus een van de meest regelmatige cycli die er zijn.
De bear markt is volges ons maart 2009 afgelopen en een nieuwe vierjaarscyclus is gestart. De eerste, meestal de meest krachtige fase is AB. Hierin gelooft men het herstel nog niet. We denken dat deze fase eind september is afgelopen. Daarna is BC begonnen, een periode die gemiddeld 14 weken geduurd heeft. De beurs pauzeert of gaat iets omlaag (5%) in zo'n fase. Men begint zich te af te vragen of het herstel niet te mooi is geweest. Er is een klein vuiltje (nu Dubai). Als alles gaat volgens het boekje van de vierjaarscyclus is deze fase ongeveer vlak voor kerstmis voorbij. Dan begint een nieuwe prachtig stijgende fase CD. Men gelooft dan echt dat de economie zich goed aan het herstellen is. Daarna (april? maar dat kan diverse maanden eerder of later zijn) dan komt er een behoorlijke correctie van 10-15% DE die plotseling voorbij is na ongeveer 6 maanden
.

Ik had slechter kunnen beginnen. De beurs is inderdaad verder gestegen tot ongeveer april en daarna is die vervelende correctie DE gekomen. Die was ineens voorbij eind augustus na de toespraak van Bernanke op Jackson Hole (eveneens toen gesignaleerd in een post:http://beleggenopdegolven.blogspot.com/2010/08/keert-de-beurs-op-jackson-hole.html).
Ondertussen ziet het ernaar uit dat we in de fase EF zitten die ongeveer april 2011 afgelopen zou kunnen zijn. Dat is een goede tijd voor aandelen. Daarna komt als de vierjaarscyclus ons boekje volgt een periode FG met vrij stabiele aandelenkoersen die lang kan duren, misschien tot in 2012, maar misschien al is afgelopen rond september 2011. Daarna komt een nieuwe fase van stijgende koersen GH met vervolgens de correctie van behoorlijke omvang (meer dan de 10-15% die we in 2010 zagen).
De vierjaarscyclus geeft de cyclische trend aan. Daarnaast is er de structurele trend. Die structurele trend is volgens ons sterk omhoog (alhoewel niet zo sterk als in 1995-2000). Dat betekent dat de beurs toch wel wat zou kunnen stijgen in de fase FG.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten