22 december 2010

Van den Brink: volgende recessie is al in de maak

Het Parool gaf in het eerste deel van de serie: crisis? Welke crisis? het woord aan de voormalige ABN (Amro) bankier Dolf van den Brink het woord ("Volgende recessie is al in de maak"). Hij is de door en door fatsoenlijke, aardige, ouderwetse bankier die sinds 2002 hoogleraar is, toen zijn collega's zijn weinig op winst beluste gedrag niet meer konden tolereren en hij zelf het gedrag van zijn ex collega's nog minder. Ik ken van den Brink een beetje van een oude sinterklaastraditie. De mensen van de ABN nodigden ons (de mensen van het GAK/PVF die in aandelen en effecten belegden) elk jaar uit voor een sinterklaaslunch.Die was ontstaan uit het vieren dat de coupons etc geknipt waren. De lunch moest op de Vijzelstraat op niveau gevierd worden, in de koningszaal. Om die zaal te mogen reserveren moest een hoge ome de lunch voorzitten. Enkele jaren was dit Dolf van den Brink. Deze traditie is inmiddels zo'n dikke tien jaar ter ziele, maar ik denk er nog steeds met genoegen aan terug.

Van den Brink ziet de economische ellende nog verergeren in Europa. De financiële ellende van de PIGS is nog lang niet afgelopen. Onze economie hangt van wishful thinking aan elkaar. Er komt een tweede crisis veroorzaakt door eeen schok (hiervoor is de wereld nu erg gevoelig) door het uitvallen van het aanbod(de eerste kwam door een verlamming van de vraag), een sluipcrisis die de nodige jaren zal duren (=winter in de Kondratieffgolf zet door). Het Westen staat hier machteloos tegen: zowel de overheid als het bankwezen liggen op apegapen.
Het westen is zijn macht in snel tempo kwijt aan het raken aan Azië en daar heeft de VS veel moeite mee (Europa is er al aan gewend dat het de macht kwijt is). De opkomst van Azië is de reden dat van den Brink het artikel toch positief kan afsluiten: "Voor de lange termijn ben ik optimistisch. Als mensheid slagen we er steeds beter in welvarender en gelukkiger te worden, alleen gaat het met pieken en dalen. En in die dalen kan het knap vervelend worden."

Ik kijk heel wat positiever tegen de wereldeconomie aan. 80% van de wereld heeft het ongekend goed en alleen wat zeurpieten in Europa en nog even in de VS zitten te klagen over slechte tijden en crisis. In Azië moet je al uitleggen wat je bedoelt met de huidige crisis in de wereldeconomie, omdat ze zich die nauwelijks meer voor kunnen stellen.

1 opmerking:

  1. "In Azië moet je al uitleggen wat je bedoelt met de huidige crisis in de wereldeconomie, omdat ze zich die nauwelijks meer voor kunnen stellen"

    Kennelijk weet men in Azie niet (meer) wat een crisis is. Dit geeft juist aan dat er een serieuze terugval in de economische groei is te verwachten in Azie.

    BeantwoordenVerwijderen