Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
31 december 2010
Socgen en goud
Enkele plaatjes van SocGen (via blog Business Insider) over goud waren interessant. Op heel lange termjn is de goudprijs meegestegen met de geldhoeveelheid en harder gestegen dan de inflatie. Je hebt decennia dat de goudprijs achterblijft, maar van tijd tot tijd haakt de goudprijs weer aan bij de geldhoeveelheid. Iets dergelijks dreigt nu ook te gebeuren. Als de centrale banken geld blijven drukken zoals het onderste plaatje van SocGen aangeeft dan helpt dat de goudprijs(ik moet maar eens zien of de Bank of England geld gaat bijdrukken gezien het voortdurend missen van het inflatiedoel in het VK en in de VS denk ik dat het na juni 2011 ook voorbij is; daar staat tegenover dat de bank of Japan en de misschien ook de ECB beter hun best zouden kunnen gaan doen). Voor de goudprijs zijn de acties van de centrale banken van Emerging markets als de BRIC's wellicht belangrijker. Vooral China schijnt echt veel meer goud als dekking van de yuan te willen hebben.
Mocht de goudprijs aanhaken bij de geldhoeveelheid op lange termijn, dan zal dat vermoedelijk wel een krachtig verkoopsignaal zijn. Centrale banken zullen dan vermoedelijk bibberen van de inflatieangst en de reële rente hemelwaarts sturen, waartegen in het verleden de goudprijs niet bestand bleek.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten