24 december 2010

Vijf fundamentele redenen voor hogere aandelenkoersen in 2011


1. De werkloosheid is hoog en dalend
Als de werkloosheid hoog is, dan gaan de aandelenkoersen in het jaar daarop gewoonlijk flink omhoog, zie bijvoorbeeld het plaatje van BCA.
Als de werkloosheid hoog is, dan is de bezettingsgraad meestal te laag. Dat betekent stijgende winstmarges. de top in de winstmarges wordt bijna altijd pas gezet als de bezettingsgraad boven normaal komt. Zo ver si het nog lang niet.
Vooral als de werkloosheid hoog is en de inflatie laag, dan zijn de daaropvolgende opbrengsten van aandelen hoog.
2. De groei van opkomende landen blijft hoog (6,5%+)
Daardoor is er extra grote vraag naar kapitaalgoederen, die relatief vaak door het westen geleverd worden (overigens trekken de investeringen in het Westen ook goed aan, de hoofdreden waarom de groei in Duitsland en Japan hoog was in 2010).
De groei van de wereldhandel blijft hierdoor op peil. dat is guunstig voor de winsten. Die kunnen daardoor harder stijgen dan de lage groei in het Westen (winstgroei is hoger dan nominaal BNP wanneer export en investeringen harder groeien dan BNP).
3. De Sovereign Wealth Funds kopen meer hard assets, waaronder aandelen.
De grote SWF spaarpotten van Singapore, China, Noorwegen, de OPEC etc groeien erg hard en zorgen voor het grootste deel van het nieuw te beleggen geld in de wereld. tot vor kort waren deze fondsen steeds meer verzot op Amerikaanse staatsleningen, maar sinds ongeveer Jackson Hole eind augustus is de liefde voor Amerikaanse staatsleningen over. Vooral China bredit nu hoofdzakelijk uit in hard assets. Af en toe worden er strategisch ook leningen van PIGS gekocht om bij Europa in een goed blaadje te komen staan en om te zorgen dat de euro niet te zwak wordt (slecht voor hun export). China wil nu grondstoffen en bedrijven (denk bijvoorbeeld aan Draka). Zie o.a. post http://beleggenopdegolven.blogspot.com/2010/11/barrons-ziet-china-staatsleningen-vs.html
4. De geldstromen in de VS gaan richting aandelen.
In de VS is de particulier uit obligaties aanhet draaien en dit gaat via een tussenstap in deposito's voor een belangrijk deel naar aandelen.
Bedrijven kopen uit hun excessieve cash nu eigen aandelen en hele andere bedrijven op. Ik heb hier in het verleden posten aan gewijd ( vooral http://beleggenopdegolven.blogspot.com/2010/11/deutsche-bank-ziet-s-op-1550.html maar ook http://beleggenopdegolven.blogspot.com/2010/10/particulier-koopt-geen-aandelen-maar-is.html en ook http://beleggenopdegolven.blogspot.com/2010/12/beurs-omhoog-versus-omlaag-4-1.html)
5. De kredietgroei voor bedrijven is weer op gang gekomen.
Er worden weer even veel bedrijfsobligaties uitgegeven als voor de kredietcrisis. Het bedrijfsleven kan weer lenen en gaat dat ook doen. Er is te lang te weinig geïnvesteerd om oud kapitaal te vervangen. In de VS komt er een ruime belastingaftrek voor nieuwe investeringen in 2011. De beurs beloont investeren weer (dat gebeurt vaak niet). Zie ook de post http://beleggenopdegolven.blogspot.com/2010/12/kredietcrisis-ebt-heel-langzaam-weg.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten