1 december 2010

ISM OK, Beige Book meer een Rose Book


Al tijden vergelijk ik het herstel van de ISM, de barometer voor de Amerikanse industrie en daarmee de belangrijkste graadmeter voor de wereldeconomie, met het gemiddelde herstel na de acht ernstige recessies sinds de Tweede Wereldoorlog. Het herstel van de ISM volgt verbluffend goed het gemiddelde herstel (dat is een doorn in het oog van de Nieuw Normalen, die een herstel van niks, van this time is different want als na de doorsnee financiële crisis in een bananenrepubliek).
Het lijkt erop dat de ISM nog hoger gaat worden in 2011, nu het Beige book heel rosig nu bijna overal weer verbeterende economische omstandigheden signaleert. De Fed leest het Beige Book heel nauwkeurig, maar zal zoals Bernanke vandaag weer bevestigde de rug recht houden en doorgaan met QE2.
De aantrekkende retail sales en autoverkopen wijzen op een hogere ISM in de komende maanden (maar orders/voorraden van de ISM niet (maar gisteren liet ik plaatje van GS zien dat omgekeerde toonde).
Zelfs Hatzius begint wat rosiger te worden en voorspelt voor het eerst in vijf jaar een boven consensus groei in de VS voor 2011 (2,7% tegen voor vandaag 2%) en ook voor 2012 (3,6%, zeer belangrijk voor een stijgende beurs in 2011). Hij ziet nog wat obstakels maar durft het wel aan om de groeivoorspellingen te verhogen (dit toont het volkomen onbelangrijk zijn van Europa voor de wereldeconomie in de komende decennia nog eens aan).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten